• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Fuar İzmir’e 'havalı' ulaşım geliyor

Fuar İzmir’e 'havalı' ulaşım geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 Mart ayında hizmete açtığı Fuar İzmir'e ulaşımı kolaylaştıracak monoray sistemi için bir adım daha attı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 Mart ayında hizmete açtığı Fuar İzmir'e ulaşımı kolaylaştıracak monoray sistemi için bir adım daha attı. Monoray hattı, istasyonları ve tren setleri uygulama projeleri için danışmanlık hizmeti ihalesinde son aşama da geçilerek mali teklif zarfları açıldı.

İzmir Banliyö ESBAŞ İstasyonu-Gaziemir Yeni Fuar Alanı (Fuar İzmir) arasında çift hatlı, iki istasyonlu, üç vagonlu üç tren seti ve atölye binasını içeren monorayın uygulama projelerinin hazırlanması için yapılan ihalenin son aşamasında Tekfen Mühendislik A.Ş., Arup Mühendislik ve Müşavirlik Ltd.Şti. ile Boğaziçi Proje Mühen. Plan. ve İnş. San. Tic. Ltd.Şti. İş Ortaklığı, Proyapı Mühendislik Müşavirlik A.Ş., Prota Mühendislik Proje Dan. Hizm. A.Ş., Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş., Su-Yapı Müh ve Müş. A.Ş.–KMG Proje Müh. Müş. Bilişim Tek. Ltd.Şti. İş Ortaklığı teklif verdi. En düşük teklif, Tekfen Mühendislik'ten geldi. İhalenin, komisyon incelemesinden sonra sonuçlanacağı bildirildi.

İZBAN'a entegre olacak ve sadece Gaziemir'deki yeni fuar kompleksine ulaşımı sağlayacak 2.2 kilometrelik monoray sistemi, gidiş dönüş çift hat olacak. Araç depolama ve bakım onarım tesislerinde kurulacak işletme kontrol merkezinden işletilecek monoray trenleri, sürücüsüz olacak ama gerekirse makinist de kullanabilecek. Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray, ESBAŞ İstasyonu'ndan başlayacak ve Akçay Caddesi'ni keserek çevre yolu, Gaziemir kavşağı, çevre yolu paralelinden devam ederek Fuar İzmir'e ulaşacak. Monoray, 2.2 kilometrelik gidiş geliş çift hatlık güzergahta, İZBAN ile yeni fuar alanı arasında kesintisiz ulaşım sağlayarak yolcu taşıyacak. Fuar İzmir kompleksine gitmek isteyenler, İZBAN ile ESBAŞ İstasyonu'na geldikten sonra monoraya binecek. Dönüşte de aynı sistemi kullanabilecekler. Dünyanın gelişmiş şehirlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulmuş olacak.

MONORAY NEDİR?

Şehiriçi ulaşım türlerinden biri olan monorayda vagonlar, tek bir ray üzerinde veya altında asılı şekilde hareket eder. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sisteminde, bir kolon üstüne oturtulan kirişler ve onların üzerinde bulunan raylarla gidiş geliş aynı anda yapılabilir. Bu sayede sefer sıklığı, yolcu yoğunluğu dikkate alınarak ayarlanabilmekte ve sistemin verimliliği, yolculuk talebine bağlı olarak arttırılabilmektedir.

Fuar İzmir’e 'havalı' ulaşım geliyor

Fuar İzmir’e 'havalı' ulaşım geliyor

Fuar İzmir’e 'havalı' ulaşım geliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim