• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Frenk Soğanı İle Sağlam Kemikler!

Frenk Soğanı İle Sağlam Kemikler!
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, Frenk soğanı ile sağlam kemiklere sahip olunabileceğini söyledi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, Frenk soğanı ile sağlam kemiklere sahip olunabileceğini söyledi. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Frenk soğanı taze bir ot olup, soğan, sarımsak, taze soğan ve pırasayı da içeren allium ailesinin bir parçasıdır. Bir yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı 1 kaloridir, 0 gram yağ, 0 gram protein, 0 gram karbonhidrat içerir ancak günlük A vitamini ve C vitamini ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılar" dedi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, Frenk soğanının faydaları hakkında şunları söyledi;

Kalp Sağlığı: Frenk soğanı bir organasülfür olan allicin içeriği ile kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Allicin nitrik oksidi serbest bırakır, kan damarlarındaki sertliği azaltır ve kan basıncını düşürür. Frenk soğanı kuersetin içeriği ile arterlerde plak birikim riskini azaltır. Çalışmalar kuersetin gibi flavonoidlerden zengin beslenenlerde daha düşük kolesterol ve kan basıncı olduğunu göstermektedir.

Antioksidanlar: Kuersetin ve K vitamini Frenk soğanında bulunan birçok antioksidandan ikisidir. Kuersetin ve diğer flavonoidler meme, kolon, prostat,yumurtalık, endometrium ve akciğer kanserlerine karşı koruma sağlar. Frenk soğanı aynı zamanda lutein ve zeaksantin adlı karotenleri içerir, akciğer ve ağız kanserlerine karşı korumada fayda sağlar.

Kanser: Yapılan çalışmalarda allium sebzelerinden fazlaca tüketim yapan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskleri daha düşük bulunmuştur. Özellikle mide, özofagus ( yemek borusu ) ve kolorektal kanser üzerine yapılan çalışmalarda tümörlerin büyümesini engellediği yönündeki çalışmalar bu gruptaki sebzelerin sahip olduğu zengin organosülfür bileşiklerinden gelmektedir. Ancak bu konuda esas meydana gelen mekanizma bilinmediği için daha fazla çalışmaya gereksinim vardır.

Uyku ve ruh hali: İçerdiği önemli bir besin öğesi olan kolin sayesinde uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza gibi kısımlarda yardımcı rol üstlenir. Kolin aynı zamanda hücresel membranların yapısının devamlılığında, sinir iletiminde, yağların emiliminde ve kronik inflamasyonları azaltmada yardımcıdır. Frenk soğanı içerdiği folat sayesinde de depresyonla mücadelede yardımcıdır. Folat vücutta fazla homosistein birikiminin önüne geçer. Homosisteinin fazla birikimi kan ve diğer besin öğelerinin beyne gidişini ve uyku, iştah ve modu düzenleyen iyi hormonların (serotonin, dopamin, norepinefrin) üretimi ve salınımını engeller.

Kemik gücü: Frenk soğanı K vitamininin zengin bir kaynağıdır, uzun dönem kemik sağlığı için K vitamini önemlidir. Kemik demineralizasyonunu önlemek için K vitamini hücrelerin düzenlenmesine yardımcı olur. Kemik mineral yoğunluğu için elzem olan, osteokalsin adlı kemik proteininin üretimi içinde K vitamini gereklidir.

Havuç, bezelye ve patates ile lezzetli bir kombin oluşturan Frenk soğanı, salatalara, çorbalara, omletlere, peynirlere, kişlere ve çeşitli sebze soslarına eklenebilir. Frenk soğanı enerji ve kan dolaşımını arttırması ile özellikle kadınlarda libido seviyelerini arttırmak için kullanılır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim