• BIST 9539.34
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Fransız milliyetçiler siyaseti karıştırdı

Fransa'nın aşırı sağcı partisi Milli Cephe (FN), tarihinde ilk defa bir kamuoyu yoklamasından ülkenin birinci partisi olarak çıktı.
IFOP kamuoyu araştırmaları kuruluşu tarafından haftalık Le Nouvel Observateur dergisi için Mayıs 2014'te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri perspektifinde gerçekleştiriklen yoklamada, Marine Le Pen liderliğindeki FN'nin seçimlerde yüzde 24 oyla birinci sırada geleceği sonucu ortaya çıktı.
 
Yoklamada, şu an ana muhalefette olan klasik sağ eğilimli Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisi yüzde 22 ile ikinci, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 19 oyla üçüncü sırada görünüyor.
 
Merkez-merkez sağ partilerin (MoDem ve UDI) toplam yüzde 11 oyu geçemedği yoklamada, seçmenlerin yüzde 10'unun Komünist Parti ve Sol Parti'den oluşan "Sol Cephe"ye oy verme eğiliminde oldukları not ediliyor.
 
2009 yılında yapılan son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 15 oy elde ederek sansasyon yaratan Yeşiller Partisi için bugün oy vereceğini söyleyen seçmen oranı ise yüzde 6'yı geçmiyor.
 
AP'ye vekil gönderebilmek için ulusal planda yüzde 5'lik seçim barajını aşmak gerekiyor. Fransa'da AP seçimleri tek turlu ve nispi temsil sistemine göre yapılıyor.
 
Son yıllarda, siyasi söylemini büyük ölçüde Müslüman karşıtlığı ve buna bağlı olarak "Fransız kimliğinin tehdit altında olduğu" tezi üzerine kuran FN'nin oy oranının son kamuoyu yoklamalarında bu denli yüksek çıkması ülke siyasetinde kartların gelecek yıl yapılacak seçimlerle birlikte yeniden dağıtalacağı anlamına geliyor.
 
Son yoklama FN'nin özellikle yaşlılar ve işçilerden aldığı oyların olağanüstü artışta olduğunu gösteriyor. Bu hafta yayımlanan bir diğer kamuoyu yoklaması da, gelecek yıl Mart ayında yapılacak belediye seçimlerinde seçmenin yaklaşık yüzde 25'inin FN'ye oy vermeye hazır olduğunu açığa vurmuştu.
 
Ünlü aktör Alain Delon'un da destek verdiği FN'nin AP seçimleri programında Fransa'nın AB antlaşmalarını yeniden müzakere etmesi, Euro'dan ve Schengen'den çıkması ve ulusal hukukun Avrupa hukukundan üstün kılınması gibi öneriler de bulunuyor.
 
FN gibi diğer AB ülkelerinde de aşırı sağcı, popülist ve mevcut AB'ye değişik nedenlerde karşı olan siyasi partilerin Avrupa Parlamentosu'nda önemli bir blok haline gelme riski her geçen gün artıyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim