• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti
Fransa'da memurlar, hükümetin 6 yıldır maaşlara zam yapmamasını ve Fransa Çalışma Bakanı tarafından hazırlanan yeni çalışma yasa tasarısını protesto...

Fransa'da memurlar, hükümetin 6 yıldır maaşlara zam yapmamasını ve Fransa Çalışma Bakanı tarafından hazırlanan yeni çalışma yasa tasarısını protesto etti.

Fransa'da memurlar hükümetin 6 yıldır maaşlara zam yapmamasını ve Fransa Çalışma Bakanı tarafından hazırlanarak Ulusal Meclis'e gönderilen ancak gelen tepkiler üzerine meclisten çekilen yeni çalışma yasa tasarısını protesto etmek için sokağa döküldü. Maaşlarına zam yapılmasını isteyen memurların eylemine, öğrenciler de destek verdi. Toplanma yeri olan Cumhuriyet Meydanı'na gelmeye çalışan göstericiler ile polis arasında bazı sokak ve caddelerde arbede yaşandı. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Memurlar, geçtiğimiz hafta maaşlarda "ciddi bir artış" yapılacağını söyleyen ancak net bir oran ve tarih belirtmeyen Başbakan Manuel Valls'in düşündüğü zam oranının yüzde 0.5 ile yüzde 1 arasında olacağını savunurken, yapılacak zammın her geçen gün düşen alım gücü karşısında yetersiz kalacağını belirtti. Eyleme katılan işçi ve memur sendikaları ise, Başbakan Valls'in vaadine tepki gösterdi. Ülkedeki memurların önemli bir kısmını temsil eden sol sendikalardan FO, maaşların en az yüzde 8 oranında arttırılmasını talep ederken, bir diğer sendika CFDT hükümetin yapacağı düşük zam oranını kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Eyleme katılan bit öğrenci okula gitmek yerine babasına destek olmak için gösteriye katıldığını ifade ederek, "Ben bir memur çocuğuyum. Babamın maaşı 6 yıldır artmıyor. Hükümet çok az bir zam yapmaktan yana. Ayrıca yeni çıkarılacak çalışma yasasıyla babam istenildiği zaman kolaylıkla işten atılabilecek. Bu durum bugün babam için geçerli ancak yarın benim için de geçerli olacak. Çalışma Bakanı'nın hazırlayıp Ulusal Meclis'e sunduğu yeni çalışma yasası kabul edilemez. Hükümetin yapmak istediği bugünkü şartlarda çok komik bir rakam. Bugün olduğu gibi yarın da hep birlikte direnerek haklarımızı alacağız" dedi.

Sendikalar ülke genelinde aldıkları bir kararla, taleplerinin kabul edilmemesi halinde 17 Mart-31 Mart arasında greve gidileceğini duyurmuşlardı. Hükümetin 6 yıl evvel dondurduğu memur maaşların arttırılmasına yönelik yönetimin vaatlerini yeterli bulmayan işçi ve memur sendikaları, 17 Mart'tan itibaren greve gidilmesi yönünde çalışmalar yapıyordu. Merkezi yönetim kurumları ile hastaneler ve yerel yönetimlerde çalışan 5.4 milyon memurun maaş göstergesi 2010 yılından bu yana 4.63 Euro'da dondurulmuştu. Bu dondurma ve memur alımındaki azaltmalarla devlet bütçede yaklaşık 7 milyar Euro tasarruf etmişti.

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Fransa’da Memurlar Hükümeti Protesto Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim