• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Fransa sığınmacı taahhüdünü yerine getirmiyor

Fransa sığınmacı taahhüdünü yerine getirmiyor
AB sığınmacı dağıtım planı dahilinde iki yıl içerisinde 30 bin mülteci kabul etme sözü veren Fransa, plan devreye girdiğinden bu yana yalnızca 19 mülteci kabul etti.

Avrupa Birliği (AB) sığınmacı dağıtım planı dahilinde iki yıl içerisinde 30 bin mülteci kabul etme sözü veren Fransa, plan devreye girdiğinden beri yalnızca 19 mülteci kabul ederek taahhütlerinin gerisinde kaldı. 

Fransa İçişleri Bakanlığının sığınmacı kabulüyle ilgili yayınladığı son rapora göre Fransa, AB sığınmacı dağıtım planını devreye soktuğu kasım ayından bu yana, 19 Eritre vatandaşını kabul etti. "Deneysel girişim kapsamında" kabul edilen 1'i kadın 19 sığınmacı grubu, İtalya'dan otobüsle Fransa'nın batısındaki Pays de la Loire bölgesine getirildi. 

Bakanlık, Eritreli sığınmacıların kabulünü açıkladığında, Fransa'nın kasım ayında İtalya ve Yunanistan'da kamplarda kalan 200 mülteciyi alacağını, bu sayının aralıkta 300, ocak ayında da 400'e çıkacağını belirtmişti. Fransa'nın iki yıllık taahhüdünü yerine getirmesi için her ay ortalama bin 300 sığınmacı kabul etmesi gerekiyor. 

Fransa'da iltica başvuruları, 2015'te rekor düzeyde sığınmacı kabul eden Almanya ve İsveç'e göre oldukça düşük kalıyor. Fransa Mültecileri Koruma Ofisi'nin (OFPRA) tahminlerine göre, Fransa'da bu yıl toplamda 80 bine yakın iltica başvurusu yapıldı. İsveç'te bu sayı 200 bine yaklaşırken, Almanya'da ise 1 milyon seviyesine ulaştı.  

Paris saldırıları mülteci kabulünü durdurdu

Fransa, AB sığınmacı dağıtım planı dahilinde ilk mültecilerini 6 Kasım tarihinde kabul ettikten bir hafta sonra gerçekleşen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris terör saldırıları sonrası sığınmacı kabulünü gayriresmi olarak dondurdu.

Fransa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en ölümcül saldırılardan birkaç gün sonra Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Avrupa'nın bu koşullarda daha fazla sığınmacı kabul edemeyeceğini" ifade etmişti. 

Saldırılardan birkaç saat sonra ülke genelinde olağanüstü hal ilan eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa sınırlarında güvenlik kontrollerini devreye sokarak, Schengen Sistemi'ni askıya almıştı.

Fransa mülteciler için cazip değil

Saldırılar sonrası hassaslaşan güvenlik algısının ötesinde Fransa, AB'ye Yunanistan veya İtalya üzerinden ulaşan sığınmacılar için de cazip görülmüyor. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) bu yıl Yunanistan'a gelen bin 245 Suriyeli sığınmacı üzerinde yaptığı ankete göre, katılanların yüzde 50'si Almanya'ya, yüzde 13'ü İsveç'e, yüzde 5'i Danimarka'ya yerleşmek istediğini belirtirken, Fransa'ya iltica etmek isteyenlerin oranı yüzde 0,4'te kaldı. 

Fransa'nın mülteci politikasıyla ilgili Fransa Ulusal Meclisi ve Senatosu'nun ortak Yasa Komisyonu'nda geçtiğimiz hafta sunum yapan OFPRA Genel Başkanı Pascal Brice, "Almanya'nın iş koşulları sebebiyle mültecileri çektiği kanısında olduğunu" kaydetmişti.

Fransa'nın iltica politikası BMMYK tarafından eleştiriliyor

Fransa'nın iltica başvurularını uzun sürede incelemesi ve ülke genelinde sığınmacıların kötü koşullarda yaşıyor olması BMMYK tarafından da eleştiriliyor. 

BMMYK, haziran ayında, Fransız hükümetini, ülkenin kuzeyindeki liman kenti Calais'de yer alan mülteci kampındaki kötü yaşam koşullarını iyileştirmesi için "acil durum planı" uygulaması konusunda uyarmıştı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim