• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

François Hollande'den 'vakitsiz' ziyaret

François Hollande'den 'vakitsiz' ziyaret
Çapkınlıkları nedeniyle dünya gündemine oturan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bugün Ankara'ya geldi.

FRANSA Cumhurbaşkanı François Hollande, iki günlük ziyaret için Türkiye'ye geldi. Hollande'ın ayrıldığı sevgilisi Valerie Trierweiler, tarihi ziyarette yer almadı.

Fransız basını ise 22 yıl sonra Fransa'dan Türkiye'ye ilk resmi nitelikteki bu önemli ziyaretin Türkiye'deki siyasi karışıklıkla aynı döneme denk gelmesine vurgu yaptı ve "En kötü zamanda gidiyor" yorumunda bulundu. 

Hollande, hem kendisi hem de Türk hükümeti açısından zor bir siyasi gündemle geldiği Ankara’da, ‘her şeye rağmen’ 500 yıllık Türk-Fransa ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmaya çalışacak. Bugün başlayan iki günlük ziyaretin ilk ayağını Ankara ve politika, ikinci ayağını ise İstanbul ve ekonomi oluşturacak.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda törenle karşılanan Hollande'nin programı kalabalık.

Hollande, 13.40’ta Anıtkabir’i ziyaret edecek, Anıtkabir Altın Defteri’ne bu önemli ziyarete ilişkin tarihi notu düşecek. Ardından Çankaya Köşkü'nde Abdullah Gül ile 14.45’te bir araya gelecek. Köşk’teki baş başa görüşmenin ardından 16.15’te törenle ortak protokoller imzalanacak. 16.30’da iki Cumhurbaşkanı basın toplantısı düzenleyerek geziye katılan yerli ve 50 kadar yabancı basın mensubunun sorularını yanıtlayacak. Hollande 17.15’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Ardından da 19.00’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Fransız Büyükelçiliği rezidansında görüşecek. Hollande’ın Ankara ziyareti, Gül’ün Çankaya Köşkü’nde Hollande onuruna vereceği akşam yemeği ile son bulacak.

 

ALTI BAKAN, İKİ BAŞKAN, ELLİ İŞADAMI

Türkiye ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirmek amacıyla gelen Hollande’ın beraberinde Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Dış ticaret Bakanı Nicole Bricq, Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Enerji Bakanı Philippe Martin, Yüksek Öğretimden Sorumlu Bakan Genevieve Fioraso ve Tarım Bakanı Stephane le Foll eşlik ediyor. Fransız Meclisi Türk Fransız Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve Senato Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkanı Gerard Larcher de heyette yer alıyor. Gezinin en önemli amaçlarından birisi olan ekonomik yakınlaşma için ise Hollande’a 20’si Fransız borsasının dev firmalarının patronları olmak üzere 50’ye yakın işadamı eşlik ediyor.

İSTANBUL'DA BOĞAZ GEZİSİ

Gezinin ikinci günü İstanbul’a geçecek olan Hollande, sabah kahvaltısında TÜSİAD ile bir araya gelecek. Ardından 09.15'te İşadamlarıyla Four Seasons Hotel’de görüşecek. Daha sonra Galatasaray Üniversitesi’nde öğrencilere hitap edecek. Hollande, 11.30’da yeniden Türk-Fransız işadamlarının katılımıyla gerçekleşecek Ekonomik Forum toplantısına katılacak. Abdullah Gül ile beraber forumun kapanışını yaptıktan sonra, eğer hava yağmurlu olmazsa gemiyle boğaz turu yapacak. Gezisine tarihi mekanları almayan Hollande’ın tek turistik etkinliği Boğaz turu olacak. Saat 15.00’te ise öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile bir araya gelecek olan Hollande, Palais de France’ta, İstanbul’daki Fransızlarla görüşecek ve Candan Erçetin’e ‘Kültür ve Sanat Nişanı’ takarak gezisini tamamlayacak.

VALERİE'Yİ ALMADI, NEDİM GÜRSEL'İ ALDI

François Hollande, Türkiye gezisinden bir gün önce sevgilisi Valerie Trierweiler’den resmen ayrıldığını duyurdu. Ancak geziye hazırlanmasında Trierweiler’in de katkısı büyük oldu. Paris Match dergisi için edebiyat söyleşileri yapan gazeteci Trierweiler, Hollande’ın geziye iyi hazırlanabilmesi için Fransa’da yaşayan Türk yazar ve entelektüellerle bir araya gelerek onların Türkiye’de olup bitenlere ilişkin görüşlerini aldı. Bu çerçevede Nedim Gürsel ile temasa geçen Trierweiler, Elysee Sarayı’nda 7 Ocak'ta Gürsel ile birlikte Hollande’ın da katıldığı bir öğle yemeği yemişti. Ancak Trierweiler’i aldattığı ortaya çıkan Hollande, geziye gelmeden önce ayrıldığını tek taraflı olarak açıklarken, Nedim Gürsel’i son anda arayarak uçağına dahil etmeyi unutmadı.

GÖZÜ GÜL'DE, KULAĞI VALERİE'DE

Bir taraftan Türkiye ile ilgili önemli dosyaları görüşecek olan Hollande’ın diğer taraftan aklının bir köşesi hep Paris’te ve Bombay’da olacak. Zira ayrıldığı eski sevgilisi Valerie Trierweiler ‘sıradan vatandaş’ sıfatıyla, Açlıkla Mücadele Derneği’ne destek vermek için Hindistan’a gitti. Trierweiler, Bombay kentinde bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıklayınca, Fransız medyası da Bombay’a akın etti. Hollande’dan ayrılmak istemeyen Trierweiler’in bu basın toplantısında rövanş almak isteyebileceği korkusu Elysee’yi endişelendiriyor. Bu arada, aylardır düşmeyen işsizlik eğrisini 2014’te aşağı çekme sözü veren Hollande’ın kulağı bugün açıklanacak 2013 yılının son işsizlik verilerinde olacak. Eğer söz verdiği gibi işsizlik eğrisini aşağı çekemezse Hollande’ı Paris’te oldukça zor bir gündem bekliyor. Paris’te toplanan ‘Hollande karşıtlarının’ şiddetli eylemi de Hollande’ı bekleyen bir diğer sıkıntı. Dün ülkede on binlerce kişinin katıldığı eylemler şiddet gösterileriyle son bulunca 150 kişi gözaltına alındı.

FRANSIZ BASINI NE DEDİ ?

Hollande’ın gezisini yakından izleyen Fransız medyası ilginç yorumlarda bulundu. Türkiye’deki siyasi krizin Hollande’ın ziyaretini gölgelediği ortak görüşünde birleşen Fransız medyası, “Hollande mayınlı tarlaya gidiyor”, “En kötü zamanda ziyaret” ve “Hollande kaynayan bir Türkiye’ye gidiyor” başlıklarını attı.

LE FIGARO: HOLLANDE MAYINLI TARLAYA GİDİYOR

Le Figaro gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk iddialarına dikkat çekerek, şu yorumları yaptı:

"Hollande’ın Türkiye ziyareti, mayınlı tarlada torba içinde koşarak yarışmaya benziyor. İki günlük ziyaretinde pek çok tuzak dosya, Cumhurbaşkanı'nı bekliyor. Hükümet aralık ayı ortasından bu yana bir yolsuzluk skandalı ile sarsılıyor, AB üyelik dosyası, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeli mültecilerin dramı, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek’in dosyası ya da en önemli zanlının devlet organları ile ilişkide olduğu iddiası ortaya atılan üç PKK’lı kadının Paris’te öldürülmesi... Üstelik Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle Ortadoğu’da izole olan bir Türk dış politikası... Valeurs Actuelles dergisinin son anketinde Fransızların yüzde 83’ü Türkiye’yi AB’de istemiyor. Bu bütün Avrupa ülkelerindeki en büyük skor. Hollande kendi döneminde Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını söyledi ama müzakereleri de destekliyor. Bu konudaki tavrını anlamak hayli güç. AB Bakanı Thierry Repentin heyette bile yok."

LIBERATION: HOLLANDE ANKARA'DA: EN KÖTÜ ZAMANDA ZİYARET

"Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine düşmanca yaklaşan tavrından sonra sosyalistlerin iktidara gelmesi, iki ülke ilişkilerinin canlanması açısından bir fırsat olarak görülüyor. Üstelik Türkiye, dinamik ekonomisi ve jeostratejik rolü sayesinde bölgesel bir güç olduğunu göstermişken... Ancak birçok Türk aydın ve demokrata göre, bugün başlayacak olan iki günlük ziyaret biraz “vakitsiz” oldu."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim