• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi
Eskişehir'de yaklaşan düğün sezonu ile birlikte Eskişehirli fotoğrafçılar, parklarda dış çekim yapan korsan fotoğrafçılarla mücadele etmeye devam...

Eskişehir'de yaklaşan düğün sezonu ile birlikte Eskişehirli fotoğrafçılar, parklarda dış çekim yapan korsan fotoğrafçılarla mücadele etmeye devam ediyor.

Yasal olarak çalışma izni olmayan korsan fotoğrafçılar, yaklaşan düğün sezonunu fırsat bilerek gelin-damat fotoğrafları çekmek isteyen çiftlere düşük fiyatlarda dış çekim yapıyor. Vergiye tabi olmayan korsan fotoğrafçıların, ucuz fiyata çektikleri fotoğraflarla hem haksız kazanç elde ettiği, hem de çiftlerin mutlu günlerini kararttığı belirtiliyor. Geçen yıl korsan fotoğrafçılık konusunda mücadele başlatan bazı fotoğraf işletmeleri, çabalarının meyvesini almak istiyor. Eskişehir'de fotoğrafçılık sektöründe çalışan Çağdaş Ergeç, yaptıkları işin yasal olduğuna ve ciddi bir emek istediğine değinerek, korsan fotoğrafçılık yapan kişilerin çoğunlukla ek iş olarak çekimlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Ergeç, "Öncelikle korsan fotoğrafçı nedir onu tanımlamak gerekiyor. Korsan fotoğrafçılık bir bakıma kayıt dışı ekonomidir. Birçoğu fabrika, özel şirket gibi kurumlarda çalışıp, ek iş olarak fotoğrafçılık yapmaya çalışıyor. Vergi, işyeri kirası, bağkur, stopaj, çalışanların maaşı, sigortaları ve bunun gibi masrafları olmadığı içinde tabi ki düşük fiyatlara yapıyorlar. Hal böyle olunca fotoğrafçılığı meslek olarak seçmiş, bu sektörden geçimini sağlayan işletme sahipleri ve tabi ki çalışanları olumsuz yönde etkileniyor" şeklinde konuştu.

"STÜDYO SAHİPLERİ KORSAN FOTOĞRAFÇILIĞI ÖNLEMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİ"

Ergeç, korsan fotoğrafçılık konusundaki çalışmaların kısa süre önce başladığını belirterek, "Eskişehir'deki stüdyo sahipleri korsan fotoğrafçılığı önlemek için bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonrasında sayın Harun Karacan, Eskişehir Vergi Dairesi, Defterdarlık ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO), korsan fotoğrafçılıkla mücadelede, Eskişehir'deki fotoğrafçılara destek olacaklarının sözünü verdi ve çalışmalara başlandı. Korsanla mücadelede daha öncesinde İzmir, İstanbul, Adana, Ankara gibi illerde çalışmalar yapıldı, hala da devam ediyor. Tabi bu illerde fotoğrafçılar odası mevcut. Fotoğrafçılar odası başkanı, vergi memuru, mali polis fotoğraf çekimi yapılan mekanlarda parklarda denetim yapıyorlar. Eskişehir'de de böyle uygulamalar yapılmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSTEDİĞİMİZ, FOTOĞRAFI SEVEN VE BU İŞİ YAPMAK İSTEYENLERİN ÖNÜNÜ KESMEK DEĞİL"

Ayrıca Fotoğrafçı Çağdaş Ergeç, kimsenin önünü kesmek istemediklerini söyleyerek, "Fotoğrafçılar olarak istediğimiz, fotoğrafı seven ve bu işi yapmak isteyenlerin önünü kesmek değil, aksine bu işi olması gerektiği gibi eşit şartlarda yapmalarını sağlamaktır. Çünkü işinde başarılı her fotoğrafçı bu sektörde rekabeti arttıracak ve bu da kalitenin artmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

"ESKİŞEHİR'DE 45 CİVARI RESMİ ÇALIŞAN, 200'ÜN ÜZERİNDE KAYIT DIŞI ÇALIŞAN FOTOĞRAFÇI VAR"

Öte yandan Ergeç, kentteki resmi ve kayıt dışı çalışan fotoğrafçı sayısını belirtip, gelin-damat çekimleri düşünen çiftler için hatırlatmada bulunarak, şöyle devam etti:

"Eskişehir'de 45 civarı resmi çalışan fotoğrafçı var. Fakat kayıt dışı çalışanların sayısı ise 200'ü geçti. Gelin-damat çekimleri çok önemli bir karar aslında. Çünkü bir daha tekrarı olmayacak bir gününüzün anılarını emanet ediyorsunuz fotoğrafçınıza. Korsan fotoğrafçıyla çalışıp sorun yaşadığınızda bunun hesabını kime soracaksınız? İş yeri adresi yok, ev adresi yok, ticari kaydı yok, şikayet etseniz öyle bir fotoğrafçı yok. Sadece sizde kayıtlı telefon numarası var. Fotoğraf çekimi yaptıracak çiftlere önerebileceğim tek şey iyi araştırma yapmaları, fotoğraf çekecek kişinin tecrübesi, portfolyosu, daha önce çalıştığı çiftlerin yorumları, fotoğraf kalitesi, kullandığı ekipmanlar, size olan yaklaşımı. Bunların hepsi çok önemli detaylar."

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi

Fotoğrafçıların Korsan Mücadelesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim