• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Fiziksel Ve Ortopedik Sorunlarda Proloterapi Ve Nöroproloterapi

Fiziksel Ve Ortopedik Sorunlarda Proloterapi Ve Nöroproloterapi
İyileşmeyi uyaran bir enjeksiyon tekniği olan "proloterapi ve nöroproleterapi"nin, zayıflamış, işlevselliğini kaybetmiş, eklemleri kıkırdakları bağları...

İyileşmeyi uyaran bir enjeksiyon tekniği olan "proloterapi ve nöroproleterapi"nin, zayıflamış, işlevselliğini kaybetmiş, eklemleri kıkırdakları bağları ve tendonları güçlendirmeyi ve tekrar eski haline getirmeyi amaçladığı, hastalığın sonucunu değil sebebini tedaviyi hedeflediği bildirildi.

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Uzm. Dr. Elif Berber Menekşe ve Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Opr. Dr. Bayram Gülasan "proloterapi ve nöroproloterapi" hakkında bilgi verdi. Menekşe ve Gülasan, "Proloterapi kelimesi ilk olarak Hacket tarafından1950'de kullanılmıştır. Güçsüz ve yetersiz yapılarda hücre oluşumu ve rejenerasyon olarak tanımlanmıştır. Proloterapi; proliferatif ve irritan solusyonları (şekerli su gibi) zedelenmiş, aşınmış, güçleri azalmış tendon ve ligamentlerin kemiğe yapışma yerlerine ve eklemlere yapılması esasına dayanır. Nöroproloterapide ise dekstroz solusyonu sinirlerin ciltteki iz düşümüne enjekte edilmesi esasına dayanır. Nöroproloterapi de kapsaisin reseptörleri ve deri sinirleri üzerinden etki eder ki kronikleşen her ağrının nöropatik komponenti olduğunu ileri sürer. Proloterapi enjeksiyonun yapıldığı bölgede enflamasyon (mikropsuz iltihap) oluşur. Bu iltihap vücudun iyileştirme, kendini yenileme mekanizmasını süratle harekete geçirir. Kan yoluyla gelen bir dizi hücresel faaliyetler sonucu fibroblastlar aktive olur. Yeni kollajen fibrilleri içeren matriks zedelenen tendon ve ligamentlerin tamir edilmesini sağlar. Ortalama 3 hafta süren inflamasyon sonucunda hastada düzelme başlar. Nöroproloterapide ise ağrı kesici etki hemen başlar. Proloterapi uygulamaya başlamadan önce detaylı muayene çok önemlidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların proloterapi önerilmezken nöroproloterapi uygulanabilir. Hastalarda görme bozukluğu, duyma bozukluğu, dişlerdeki kapanma uyumsuzluğu ve ayaklardaki ayak ve duruş anormalliklerinin boyun sırt ve bel ağrılarına neden olabileceğini gözden kaçırmamak gerekir. Palpasyon(elle muayene) çok önemlidir. Derin ve yüzeyel palpasyonlarla ağrılı yer lokalize edilmeli ve uygulama yapılmalıdır. Travma sonrası oluşan tendon ve ligament sorunlarının yetersiz doku tamiri nedeni ile iyileşemeyip kronik ağrıya neden olduğu vakalar proloterapinin en fazla başarılı olduğu hasta grubudur" dedi.

Uzm. Dr. Elif Berber Menekşe ve Opr. Dr. Bayram Gülasan şu bilgileri aktardı: "Proloterapi ile birlikte uygulamaya başladığımız nöroproloterapi tedavisi; bel ve boyun fıtığı, eklem içi problemler, diz ve kalça ağrıları, donmuş omuz, huzursuz bacak ve popo sendromu, polinöropati ve nöropatik ağrıda, zona ağrıları, avasküler nekrozlarda (perthes, os good schlatter hastalığı) tenisçi dirseğinde eklem kireçlenmelerinde fibromiyaljik sırt ağrılarında kronik baş ağrılarında, tekrarlayan omuz çıkığı gibi eklem gevşekliklerinde, çarpmaya bağlı geçmeyen kaburga ağrılarında, kuyruk sokumu ağrısında, ayak ve el bilek burkulmaları sonrası ağrılarda, el ve ayaklardaki sinir sıkışmalarında, topuk dikeninde morton nöromasında, çene eklemi ağrılarında ameliyat sonrası iyileşmeyen fıtıklarda, geçmeyen kas ve eklem ağrılarında en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tedavi sağlayabilen ve ameliyata karar vermeden önce mutlaka incelenmesi gereken bir uygulamadır. Medical Park Samsun Tıp Merkezinde Ortopedi ve Travmatoloji- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde proloterapi ve nöroproloterapi uygulamaları hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim