• BIST 9693.46
  • Altın 2507.739
  • Dolar 32.5882
  • Euro 34.8421
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Fındıkta asıl fiyat istikrarsızlığı konuşulmalı

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Fındıkta asıl fiyat istikrarsızlığı konuşulmalı
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, "Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır." dedi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda biraz düşük olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır." dedi.

Bayraktar, Köln’deki Anuga 2017 Gıda ve İçecek Fuarı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in, bazı sıkıntıları yeni çözdüğünü, Türkiye’de ziraat anlamında yeni organizasyon yapısına büründüğünü ifade ederek, son 3 yıldan bu yana mamul ürünlerle yurt dışına açılmaya çalıştıklarını söyledi.

Anuga Fuarı'na yurt dışına fındık satmak için katılmadıklarını, şu andaki durumun da buna müsait olmadığını belirten Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in bir marka değeri olduğunu ve son 3 yılda yüzde 100 büyüme kaydettiğini bildirdi.

Türkiye’nin, fındık üretiminde yüzde 70 payla dünyada ilk sırada yer aldığını ancak fındık piyasasını iyi yönetemediğini iddia eden Bayraktar, bunun arkasında birçok sebep bulunduğunu ifade etti.

Bayraktar, "Son birkaç yıldır bu konuda çalışmalar var. Devlet tarımla ilgili bir sürü teşvik veriyor. Aslında fındıkla ilgili teşviklerini mamul maddeye yapması lazım. Kısmi olarak bunu yapıyor ama biraz daha yoğunlaşması lazım. Özellikle üretim gücümüzü sahaya yansıtmıyoruz." diye konuştu. 

"Doğrudan destek adı altında epey para harcadık ama bir arpa boyu yol alamadık"
Lütfi Bayraktar, hükumetin 2009’dan bu yana fındık sektöründe uyguladığı doğrudan destek teşvikinin doğru bir sistem olmadığını savundu.

Fındık alımının yapılması ve stok kontrolünün sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Hükumet bu yıla kadar 'bu sistem doğru' diyordu ama bu yıl fındık yeterli olmayınca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık almaya başladı. Bu ne demektir? 2009’dan bu yana doğrudan destek adı altında fındıkla ilgili epey para harcadık ama bir arpa boyu yol alamadık." dedi.

Bayraktar, 2009’daki sisteme geri dönüldüğünü hatırlatarak, "Biz doğrudan destekle ilgili uygulamaların doğru olmadığını, Türkiye’nin mutlaka dünyadaki piyasaları yönetmesi gerektiğini, yönetmesi için de mutlaka bir miktar stok taşıması gerektiğini söylüyoruz, söyledik." ifadesini kullandı.

"Fındık fiyatları şu an biraz düşük”

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda biraz düşük olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'de fındık meselesi maalesef hep fiyat üzerinden konuşuluyor. Aslında burada konuşulacak olan ilk mesele, fındık fiyatının düşüklüğünden ziyade fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktır." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim