• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Fırıncılar Federasyonu’ndan ekmekte zehirli madde açıklaması

Fırıncılar Federasyonu’ndan ekmekte zehirli madde açıklaması
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Çukurova Üniversitesi'nde bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine konu olan ekmekteki "OTA"...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Çukurova Üniversitesi'nde bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine konu olan ekmekteki "OTA" diye bilinen zehirli madde bulunduğu iddialarına ilişkin olarak, "Öğrencinin söz konusu dersinde Adana'da alınan 50 ekmek numunesinin sadece 4'ünde OTA olarak tanımlanan (Okratoksin A) yani küf toksini maddesine rastlanıldığı belirtilmiş, ancak miktarı konusunda kesin ifade kullanılmamıştır." dedi.

Halil İbrahim Balcı, Çukurova Üniversitesi'nde bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine konu olan ekmekteki "OTA" maddesiyle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Balcı, açıklamasında, "Çukurova Üniversitesinden bir yüksek lisans öğrencisinin tez ödevi araştırmasında dikkat çeken "OTA" maddesi ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yayınlanmıştır. Her zaman yüksek hassasiyetimiz olan ekmeğimizin böyle akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılması hem bizleri, hem esnafımızı üzmektedir. Öğrencinin söz konusu dersinde Adana'da alınan 50 ekmek numunesinin sadece 4'ünde OTA olarak tanımlanan (Okratoksin A) yani küf toksini maddesine rastlanıldığı belirtilmiş, ancak miktarı konusunda kesin ifade kullanılmamıştır. Böylelikle hem esnafımız zan altında bırakılmış, hem de tüketicimizin zihni bulandırılmaya çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı.

'OTA" maddesinin diğer gıdalarda mısır, arpa, buğday ve yulafta olduğu da Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirlendiğine dikkat çeken Balcı, şunları söyledi: "Tahıldan elde edilen tüm gıdalarda bunun seviyesi kilogramda 3 mikrogram olarak belirlenmiştir. İşte bu yüksek lisans öğrencisinin bilinçsizce yaptığı bu araştırma ödevinde bu maddenin bulunduğu değil, miktarının ne olduğu belirtilmemiştir. Sözde bu ödevin doğruluğu da ayrı bir tartışma konusudur. Şimdi aciliyetle cevap bulmasını istediğimiz sorular ise şöyledir; Örnekler hangi koşullarda alınmış ve saklanmıştır, hangi yöntemler kullanılmıştır? Analizleri yapan kişilerin uzmanlık dereceleri nedir? Kullanılan aletlerin kalibrasyonları yapılmış mıdır? Bu araştırmanın sonucu bilimsel olarak doğruluğunu teyit edecek bir kriter olan hakemli bir bilimsel dergi de yayınlanmış mıdır? TMO rakamlarına göre günde 91 milyon, yılda 33 milyar adet ekmek üretilen ülkemizde araştırmaya konu olan 50 ekmek numunesinin 4'ünde miktarı açıklanamayan düzeyde bahsi geçen maddenin genel baz alınarak kamuoyuna sunulması hangi amacı hizmettir"

Halkın temel gıda maddesi olan ekmek üzerinden yanıltıcı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılmasının üzücü olduğunu belirten Başkan Balcı, bilimsel verilerden uzak araştırmanın kamuoyuna aktarılmasını talihsizlik olarak yorumladı.

Ekmek konusunda bir kere daha herkesi duyarlı olmaya davet eden Başkan Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz. Halkımızın sağlığı bizim için çok önemlidir. Kaliteli ve hijyenik ekmek üretimi vazgeçilmez ilkemizdir. Bilinmelidir ki Federasyonumuz, gerek kendi iç dinamiklerinde, gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinesinde denetimler periyodik olarak yapılmaktadır. Ekmeğimizin böyle malzeme yapılmasına ve esnafımızın zan altında bırakılmasına izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz."

Cihan

Fırıncılar Federasyonu’ndan ekmekte zehirli madde açıklaması

Fırıncılar Federasyonu’ndan ekmekte zehirli madde açıklaması

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim