• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor
Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek zammıyla ilgili yaptığı açıklamadan...

Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek zammıyla ilgili yaptığı açıklamadan dolayı fırıncılardan özür beklediklerini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasını gelişigüzel bir açıklama olarak değerlendiren Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, bakanın bu açıklamasının sektörü kaosa sürükleyeceğini iddia etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek zammıyla ilgili fırıncıları suçlamasını yanlış bilgilendirme olduğuna ve bunun düzeltileceğine inandıklarını ifade eden Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı Abdussamet Şık, "76 milyon vatandaşımız doyuran milletimizin 3 öğün sofrasında bulunan buram buram mis gibi kokan ekmek üreten bir sektördür. Ülkemizde 20 milyon ton buğday üretimi yapılmaktadır. İç piyasada 17 milyon ton buğday tüketilmektedir. Bu tüketimini yapan tek sektör ekmek üreticileri sektörü yanı fırıncılardır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hiç araştırmadan bir sektörü ve ülkemizi büyük kaosa sürüklemiştir. Büyük bir kaosa sürükleyecek açıklama yapmışlardır. Kamuoyunu ilgilendiren, en önemli yaşam kaynağı sayılan ekmek ile ilgili konuda sektörden sorumlu olan kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine danışmadan kaç kalemin dikkate alındığı net olarak ifade edilmeden kimlere sorduğu belli olmayan giderleri dikkate alarak gelişi güzel bir açıklama yapmışlardır. Bu açıklama sektör olarak bizleri derinden üzmüş ve yaralamıştır. Tam üç yıl önce ekmek 75 kuruş olarak hesaplanmıştır. Ekmeğin ana ham maddesi olan un, su, tuz, elektrik, işçi giderleri, işyeri kiraları, akaryakıt, mazot ve benzeri giderler hesaplanarak ekmek maliyeti çıkar. Buna rağmen bakanımızın atladığı bir konu daha vardır. Fırıncıların ekmek satış noktalarına verdiği ekmek fiyatı ortalama 60 kuruştur, 1 TL değildir. Bu konunun kendisine net olarak yansıtılmadığını düşünüyoruz. Ya da kendilerini yanlış bilgilendirmişlerdir. Bayilere verilen iskonto yüzde 20 ila yüzde 30 bandındadır. Anlayacağınız fırıncı ekmeği 1 liraya değil, 60 kuruşa satmış oluyor. Bakanımızın dikkatine sunmak istediğimiz bir önemli konu daha vardır. Araç trafik poliçelerine yapılan yüzde 250'lik zammı görmüyorlar da ekmeğe yapılan zam ki, biz ekmeğe zam yapılmadı diye düşünüyoruz. Çünkü bizim Aydın'da 1 liraya satılan ekmek için 1,5 yıl önce almış olduğumuz resmi fiyattır." dedi.

Fırıncıların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından hedef tahtasına konduğunu savunan Abdussamet Şık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanımız kamuoyu önünde ekmek üreticileri olan fırıncı esnafını hedef tahtasına görme gereğini neden görmüştür, doğrusu biz bunu anlamış değiliz. Bu durum bizleri sektör olarak üzmüştür. Biz bundan 20 gün önce 33 TL'ye maya alırken bu gün fiyatı 45 ila 48 bandında oynuyor. kira artışları örnek benim şahsi kiramın artışı yüzde 125 olmuştur. Un fiyatlarında yüzde 30'un üzerinde zamla karşılaştık. Mayada yüzde 30, 33 "ün üzerinde zamla karşılaştık. Yani her şey ortada. Sizin elinize kalem versek, işçilik, kira, suyu. Biz suyun tonuna Aydın'da kaç lira ödüyoruz. Bakan gelsin Aydın'daki su ton fiyatını koysun hesaplamaya Aydın'ın suyu üzerinden bir hesaplama yapsın bu fiyat otomatik olarak 5 kuruş artacaktır. Her yerin kendisine göre fiyatı vardır. Bakanın açıklamaları belediyenin halk ekmeği üzerinden yaptığı açıklamadır. Belediyelerde kira yok, işçi masrafı yok, yok yok. Belediye fiş vermiyor, satış noktalarında fiş vermiyor, fatura kesmiyor. Bu hesaplama doğur değildir. Bu hesaplama ile esnafın üzerine gelinmesini biz doğru bulmuyoruz. Diğer ürünleri baz alıp da fırıncıyı hedef tahtasına koymak da kabulümüz değildir. Biz bunu doğru bilmiyoruz."

Bakan Faruk Çelik'in sektörün patronu olduğunu ifade eden Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube Başkanı, "Bakan diye bilir ki, unun fiyatını siz niye yükselttiniz ey un fabrikaları. Çıkıp diyebilir ki, ey mayacılar siz niye mayanın fiyatını yükselttiniz. Çıkıp diyebilir ki ey belediyeler fırınlara suyu ücretsiz verin ki halka ucuz ekmek üretsinler desin. Bunu yapmıyor fırıncının üzerine geliyor. Fırıncının bütün maliyeti 61 kuruş. Bu bir kuruş nerden geliyor 3 -4 gündür düşünüyorum bir türlü bulamıyorum. Kibarca sayın bakandan bu konuda düzeltme ve özür bekliyoruz." dedi.

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Aydın Şube'sinde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Abdussamet Şık, ekmek zammından fırıncıların sorumlu olmadığını ifade etti.

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Fırıncılar, Bakan Faruk Çelik’ten özür bekliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim