• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Fırat’ın Batısındaki ’Sulak Alan’ Turizme Açılıyor

Fırat’ın Batısındaki ’Sulak Alan’ Turizme Açılıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Fırat'ın batısında bulunan sulak alana sahip çıkılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Fırat'ın batısında bulunan sulak alana sahip çıkılıyor. Büyükşehir ile Orman ve Su İşler Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü proje kapsamında, Karkamış Sulak Alanı hem korunacak hem de turizme açılacak.

Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşler Bakanlığı'nın bir otelde düzenlenen Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı Projesi toplantısında sulak alanda yapılması planlanan konular tartışıldı. Konuşmacıların ve konu ile ilgili yetkililerin görüşlerini paylaştığı toplantıda Gaziantep Büyükşehir Başkan Vekili Latif Karadağ temsil etti.

Sulak alanlar ile ilgili bilgiler aktaran Karadağ, buranın hem turizme hem de kullanıma açılmasının çok yararlı olacağını kaydetti.İnsanların binlerce yıl önce vadi yataklarındaki sulak alanlarda yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Karadağ, bu insanların günlük ihtiyaçlarının yanında tarım bölgelerini de sulak alanlardan karşıladıklarını belirtti. En küçük canlıdan en büyük canlıya, hatta birçok enerji alanında kullanılan sulara sahip çıkılması gerektiğini belirten Karadağ, "Bu su alanları ve kaynakları bize atalarımızdan kaldı. Biz de Karkamış bölgemizde bulunan sulak alanı en iyi şekildi değerlendirmek istiyoruz. Buraya hem kuş türü ile hem de su alanı ile korumak ve aynı zamanda kullanmak istiyoruz" diye konuştu. Şuanda dünya nüfusunun dörtte birinin suya ulaşamadığını vurgulayan Karadağ, 2050 yılında nüfusun yüzde 40'nın su sıkıntısı yaşayabileceğini dile getirdi. Son 50 yılda dünya genelinde tabiatın değerinin iyi anlaşılmaya başlandığını aktaran Latif Karadağ, sulak alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması İran'da bir anlaşma yapıldığını hatırlattı. Türkiye'nin 1994 yılında bu anlaşmaya atıldığını hatırlatan Karadağ, Karkamış Sulak Alan'nın 195 sulak alandan birisi olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak su ve enerji gibi çeşitli alanlarda çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

FIRAT KAPLUMBAĞASI KARKAMIŞ'TA YAŞIYOR

Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Ayhan Deligöz ise, Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı Projesi atölye çalışmasında üç gün boyunca Karkamış Sulak Alanını konuşacaklarını ve çıkan sonuçları en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. Bu suların kendilerine atalarından emanet olduğunu ifade eden Deligöz, Fırat kaplumbağasının dünyada sadece Karkamış'ta bulunduğunu kaydetti. Fırat kaplumbağası ve buna benzer hayvan türlerinin korunarak sulak alanın turizme kazandırılmasının yerinde bir çalışma olacağını aktaran Deligöz, çalışmaya katkı veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından 3 gün devam edecek olan Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı Projesi atölye çalışması başladı.

Fırat’ın Batısındaki ’Sulak Alan’ Turizme Açılıyor

Fırat’ın Batısındaki ’Sulak Alan’ Turizme Açılıyor

Fırat’ın Batısındaki ’Sulak Alan’ Turizme Açılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim