• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor
Türk fındığının önemli sorunları arasında yer alan düzenli sulama konusunda üreticilerin bilgilendirilerek, damla sulama sisteminin yaygınlaştırılması...

Türk fındığının önemli sorunları arasında yer alan düzenli sulama konusunda üreticilerin bilgilendirilerek, damla sulama sisteminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılıyor.

Türk fındığının en önemli kullanıcısı konumunda olan Ferrero firması tarafından "Değerli Tarım Uygulamaları" kapsamında önemli yer verilen damla sulama sisteminin üreticilerin kullanması için yapılan çalışmaların tanıtımı sürüyor. Sakarya'nın Karasu ilçesine bağlı Yassıgeçit mahallesinde Osman Dayan'a ait bahçeye kurulan damla sulama sisteminin, çevredeki üreticilere tanıtımı yapıldı. Tanıtım toplantısına katılan Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, fındık bahçelerinin bir kısmının yanından dereler aksa bile üreticinin fındığın suya ihtiyacı olabileceğini aklına getirmediğine dikkat çekerek, "Yıllardan beri bahçelerin yanından sular, dereler akıyor. Ama kimse bahçesini sulamıyor. Artık hem bu suları kullanacak, hem de bunu damla sulama yöntemi ile verim ve kaliteyi artıracak hale getireceğiz. Ferrero'nun uygulamaları ile üreticilerimiz sistemin fındıkta oluşturduğu verim ve kalitenin farkına vardılar. Artık bundan böyle "dere akar üretici bakar" deyimi rafa kalkıyor. Bu sistemle hem randıman artacak, hem üretici kazanacak, hem de ülkemiz zenginleşecek" dedi.

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları ile bilinen Giresun-Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin'de, üretici bilincinin gelişmesi ile fındıkta tüm kazanımların arttığını vurgulayarak, "Fındık ta bir bitkidir, ağaçtır. Her canlı gibi suya ihtiyacı vardır. Bunun bilinçli ve kontrollü bir şekilde verilmesi de en doğrusudur. Bu proje bunun için çok ama çok önemlidir" diye konuştu. Ferrero Fındık Sakarya Bölge Sorumlusu Onur Engin'de, il genelinde 16 örnek bahçe uygulaması yaptıklarını belirterek, üreticilerin iyi tarım uygulamalarına olan ilgisinin her geçen gün arttığını, bunun da verim ve kalitenin yükselmesine büyük destek sağladığını söyledi. Tanıtım toplantısında katılan üreticilere başta damla sulama sistemi olmak üzere fındıkta verim ve kaliteyi arttıran konularda bilgiler verilip, uygulamalar gösterildi.

Damla sulama sistemi özellikle fındığın olgunlaşma aşamasında suya ihtiyaç duyduğu yaz aylarında verim ve kalitenin artmasına büyük etki yapıyor. Sistemle su ile birlikte yapılan gübreleme de hem bitkinin beslenmesini sağlıyor, hem de erozyon ile oluşabilecek kayıplarında önünü geçiyor.

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

- Fındıkta sulama sorunu ortadan kalkıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim