• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Fındıkta fiyat karmaşası sürüyor

Fındıkta fiyat karmaşası sürüyor
Türkiye'nin "yeşil altın'ı fındıkta fiyat karmaşası sürüyor. Bugün itibariyle Giresun kalite fındık tüccarda 9,25 TL'den satılırken, FİSKOBİRLİK'te...

Türkiye'nin "yeşil altın'ı fındıkta fiyat karmaşası sürüyor. Bugün itibariyle Giresun kalite fındık tüccarda 9,25 TL'den satılırken, FİSKOBİRLİK'te 9,25 TL + randuman, Giresun Ticaret Borsası'nda ise 9,61 TL'den satılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ise 10,50 TL'den alımlarını sürdürüyor. Öte yandan Ziraat Odası, üreticileri uyararak Çiftçi Kayıt Sistemi Belgelerini tüccarlara kullandıran üreticilerin üyeliklerini askıya alınacağını duyurdu.

Fiyatlarla ilgili değerlendirmede bulunan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, TMO'nun üreticiye sabretmeleri çağrısını yenileyerek, "Devletimiz fındık üreticisini mağdur etmeyecektir. TMO kanalıyla açıklanan rakam fındığın şuan ki seviyesini ayakta tutmuştur. İlerleyen günlerde bu fiyatların üreticinin istediği seviyeye geleceğini de Sayın Bakanımız bizzat söylemiştir" dedi.

Üreticinin tepkisini yetkililerin gördüğünü ifade eden Yaman, "Ziraat Odaları olarak biz üreticimizi her zaman destekledik ve desteklemeye de devam ediyoruz. Üreticimiz açıklanan fiyatların ardından çeşitli yollar ile tepkilerini gösterdi ve biliyoruz ki bu tepkileri yetkililer gördü. Devletimiz artık kriterleri daha da yumuşatarak TMO kanalıyla tüm fındığa talip olduğunu açıkladı. Üreticimiz de bu yönde sabretsin" şeklinde konuştu.

"ÇKS Belgesini tüccara veren üreticinin kaydı askıya alınacak"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan Çiftçi Kayıt Sistemi belgelerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne fındık vermek için tüccarlara kullandıran üreticilerin tespit edilmesi halinde Ziraat Odası üyelik kayıtlarının askıya alınacağını, üyelik kayıtları askıya alınan üreticilerin başta alan bazlı gelir desteği olmak üzere devlet desteklerinden yararlanamayacağını kaydetti.

Üreticilerden ÇKS belgelerini tüccarlara vermemeleri gerektiğini vurgulayan Karan, "Üreticiden fındığını yok pahasına satın alacaksın sonra gidip, üreticinin ÇKS belgesiyle TMO'ya satacaksın. Fındık üreticilerimiz kesinlikle buna müsaade etmemelidir. ÇKS belgelerini ve TMO'ya fındık verme haklarını üçüncü kişilere, ürününü yok pahasına almaya çalışanlara kullandırmamalıdır. ÇKS belgelerini kullandıran üreticiler hakkında ciddi bir tespit olursa, Ziraat Odası üyelik kayıtları askıya alınacak ve hiçbir devlet desteğinden yararlanamayacaklardır. Ayrıca bu üreticilerimiz hukuki ceza ile karşı karşıya gelebileceklerini unutmamalılardır" uyarısında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim