• BIST 9463.49
  • Altın 2503.831
  • Dolar 32.5998
  • Euro 34.8195
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Fındıkta 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar

Fındıkta 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar
Fındık ve şekerleme sektörü el ele verdi. Bu adım ile fındık ihracatında 2023 hedefi 3 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarıldı.

Fındık ve şekerleme sektörü el ele verdi. Bu adım ile fındık ihracatında 2023 hedefi 3 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarıldı.

Dünya fındık üretiminin önemli bölümünü elinde bulunduran Türkiye, ürüne talebi arttırma yöntemlerine odaklanıyor. Bu çerçevede İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Fındık Tanıtım Grubu (FTG), İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu bir araya gelerek çalıştay tertip etti. Çalıştayda hedef büyütüldü. Buna göre 2023 için öngörülen 3 milyar dolar fındık ihracatının bu dönemde yakalanması adına hedef 10 milyar dolar olarak yenilendi.

Çalıştayda fındık tüketiminin arttırılması yönünde görüş birliğine varıldı ve bunun için fındıklı baklava ile fındıklı ekme gibi ürünlere odaklanılmasına karar verildi. Ayrıca ABD'de fındığın bademin yerini alabilmesi için adımlar atılması önerildi. Fındığın kaliteli üretiminden iki sektörün ortak Ar-Ge üniteleri açarak yeni ürünlere odaklanmasına, satış dilinin yeniden ele alınmasından ürünlere, bilim komitesinden ambalaja, sosyal sorumluluk projelerinden devlet yardımlarına kadar pek çok konu sektörce tartışıldı.

İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, şekerleme sektörünün kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Gören, şekerleme ve çikolata firmalarına "Size her türlü şartta, dilediğiniz kalitede fındık temin edeceğiz." taahhüdünde bulundu.

FTG Başkanı İlyas Edip Sevinç de "Biz dertlerimizi aşarız. Devletten bizi bize bırakmasını talep ederiz." dedi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete de salatalık ile domatesin devlet yardımı aldığına işaret etti; "Fındığımız marka. Biz katma değeri arttırma yollarını araştırıyoruz. Umarız bürokrasimiz sesimizi duyar ve ürünlerimizi ihracatta iyi bir yere getiririz." ifadelerini kullandı.

Fındık ile çikolatayı iyi bir ikili olarak tanıtan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da şunları kaydetti:

"Fındık ile şekerleme ürünleri son senelerde birbirine kavuşamayan iki sevgili gibi. Şekerleme ve fındıkta kendimize özgü ürünler, yeni ürünler ortaya koyabilmeliyiz. Bu ikiliyi başarıya taşımalıyız."

Fındıkta 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar

Fındıkta 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim