• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Fındık Ve Meyveleri Bekleyen Büyük Tehlike

Fındık Ve Meyveleri Bekleyen Büyük Tehlike
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin ardından yaşanabilecek muhtemel bir don...

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin ardından yaşanabilecek muhtemel bir don olayının fındık ve diğer meyve ağaçlarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Samsun, son 60 yılın en sıcak şubat ayını yaşadı. Mevsim normallerinin 10-15 derece üstünde seyreden hava sıcaklıkları bazı meyve ağaçlarının çiçeklerinin erken uyanmasına neden oldu. Özellikle karanfil açan fındık ağaçlarının yaşanabilecek don olayından olumsuz derecede etkilenebileceğini belirten Kadir Güven, üreticilerin yapması gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu.

"ÜRETİCİLER TARIM SİGORTASI YAPTIRMALI"

Üreticilerin fazla zarar görmemesi için sigorta yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Meteorolojinin uyarılarında da görüldüğü gibi sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu sıcaklıklar birkaç gün daha böyle devam ederse bütün ağaçların tamamen uyanmasını sebep olacaktır. Şu anda sert çekirdek grubuna giren bazı bitkiler(erik, kayısı, şeftali) erken çiçeklenmeye girdiler. Mart ayından sonra don riski gördüğümüz 10 Nisan'a kadarki süreçte hava sıcaklıkları sıfır derecenin altında bir sıcaklık görürse bu ürünlerde ister istemez bir zararlanma görülecektir. Aynı sıkıntılar fındıkta da gündeme gelebilir. Fındık ağaçlarında da şu anda karanfiller uyanıyor görünüyor. Bu uyanma devam eder de hava sıcaklıklarıyla beraber uyanma artarsa sıfır derecenin altına düşen sıcaklıklarda zararlanma kaçınılmaz olacaktır. Biz bu durumdan dolayı sigorta kapsamı içerisinde olan üreticilerimizin 5 Mart'a kadar olan süreçte Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü bu tür bir riski artık ülkemiz ve bölgemiz bir daha da kaldıramaz. Ondan dolayı da üreticilerimizin 5 Mart'a kadar sürecek olan TARSİM sigortalarını yaptırıp ürünlerini biran önce sigorta ettirmeleri en büyük kazancımız olur. Gönül ister ki afetler hiç olmasın. Ancak Mart ayı bizim için riskli bir ay. 2014 yılı Mart ayında da bir don olayı yaşadık. Bu tür bir zararın önüne geçme adına üreticiler zararlarını sigorta ile telafi etmelerini öneriyoruz" dedi.

Samsun'da geçen Salı günü 27 dereceyi gören hava sıcaklıkları, bugün 7 dereceye kadar düştü.

Fındık Ve Meyveleri Bekleyen Büyük Tehlike

Fındık Ve Meyveleri Bekleyen Büyük Tehlike

Fındık Ve Meyveleri Bekleyen Büyük Tehlike

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim