• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği
Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile kurulan Finans Teknopark A.Ş. ile İstanbul Kalkınma Ajansı arasında yapılan mali destek sözleşmesi,...

Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile kurulan Finans Teknopark A.Ş. ile İstanbul Kalkınma Ajansı arasında yapılan mali destek sözleşmesi, düzenlenen tören ile imzalandı. Desteğin başlamasını temsilen gerçekleştirilen gong töreninde, taraflar ile birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de açılış gongunu çaldı.

Türkiye'nin 2023 vizyonunun önemli bileşenlerinden biri olan İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi haline gelmesi hedefi çerçevesinde Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından başlatılan Finans Teknopark projesi için kısa bir süre önce kamuoyuna duyurulan İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali desteği için Borsa İstanbul'da imza ve gong töreni düzenlendi. Finans Teknopark A.Ş. ile İstanbul Kalkınma Ajansı arasında düzenlenen sözleşme ile sermaye piyasaları ve bankacılık başta olmak üzere finans sektöründe Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, Ar-Ge odaklı bir ekosistem oluşturulması, Türkiye'nin bu alandaki teknolojik dışa bağımlılığının en aza indirgenmesi ve İstanbul'a ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlandığı bildirildi.

Açılış gongunu taraflarla birlikte çalan Başbakan Yardımcısı Şimşek, iş birliğinin katkıda bulunan tüm taraflar için hayırlı olmasını diledi. Törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanı sıra kurumları temsilen İstanbul Valisi Vasip Şahin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Finans Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve Borsa İstanbul Genel Müdürü /CEO Tuncay Dinç ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu katıldı. İmza töreninde konuşan Finans Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO Tuncay Dinç İSTKA'nın destek sağladığı Türkiye'nin ilk finans temalı teknoparkının, Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik hedefleri için de çok şey ifade ettiğini ve teknoloji ithal eden değil, katma değerli ürün ve hizmet üreten ve teknoloji ihraç eden bir ekonomi için de önemli olduğunu vurguladı.

Bugün dünyada artık nesnelerin interneti, yapay zeka, robot teknolojisi, sürücüsüz araçlar ve benzeri kavramların şekillendirdiği 4'üncü sanayi devrimini yaşandığını belirten Dinç, Türkiye'nin maalesef sürece geç dahil olduğunu ve gerekli adımların en hızlı ve güçlü bir şekilde atılması gerektiğini ifade etti.

Borsa İstanbul Genel Müdürü / CEO Tuncay Dinç konuşmasına şöyle devam etti: "Finans sektörü de hiç kuşkusuz bu dönüşümden payını alıyor. Bugün, teknolojisini çağa uyduramayan borsalar rekabet güçlerini kaybediyor. Nasdaq ortaklığımız ile gerçekleşen teknoloji transferi, Finans Teknopark, İTÜ ile finans teknolojisi yazılımı geliştirilmesi için kurduğumuz şirket; bu büyük dönüşümü yakalamak için hayata geçirdiğimiz projeler. Finans Teknopark ile finansal piyasalara yönelik olarak yeni yazılım ve donanım üretecek ve bilişim altyapısını destekleyecek bir yapıyı oluşturuyoruz. Finans sektörünün yazılım konusundaki dışa bağımlılığını ve sektördeki maliyetleri azaltmayı hedefliyoruz".

Konuşmasında, yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğündeki kiralanabilir ofis alanın bin metrekaresini kuluçka merkezi olarak girişimci şirketlere bedelsiz olarak tahsis edeceklerini belirten Dinç, Finans Teknopark'ın Hükümet ve sermaye piyasası paydaşlarının oluşturduğu ve el ele çalıştığı İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde de çok önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.

Finans Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu "Hepinizin bildiği üzere Vizyon 2023'ün en önemli hedeflerinden birisi de İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi yapmak. Bu önemli vizyonun teknoloji ayağının eksik olması elbette düşünülemezdi. Biz Boğaziçi Üniversitesi ve Borsa İstanbul olarak bir araya geldik ve bu vizyon doğrultusunda neler yapabiliriz, nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Finans ve bankacılık sektörüne odaklanmış, bu sektördeki büyük oyuncuları, onlara mal ve hizmet üreten şirketleri ve bu alanda ortaya çıkacak yeni girişimcileri bir araya toplayan, sadece yurtiçi değil aynı zamanda yurtdışı teknoloji şirketleri için de bir cazibe merkezi olacak bir teknoparkın sayısız yarar sağlayacağını gördük. Amacımız tematik teknoparklar kurulması konusunda öncülük etmek. Finans Teknopark eminiz ki faaliyete geçtiği andan itibaren tam kapasite çalışacak, yurtiçi ve yurtdışı firmaların yer almak için yarıştığı bir teknoloji üssü olacaktır. Şu anda bize gelen talepler de bu öngörümüzü doğrulamaktadır" dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı adına imza törenine katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin İstanbul Kalkınma Ajansı'nın İstanbul'un kalkınma sürecinde ekonomik refahın artırılmasını, sosyal sorunların çözülmesini ve çevrenin korunmasını bütüncül bir şekilde ele aldığını vurgularken, 2014-2023 İstanbul Bölge Planında ortaya konan 3 gelişme ekseninden birinin İstanbul'u küresel ekonomide söz sahibi, yüksek katma değer üreten, yenilikçi ve yaratıcı bir ekonomi halinde getirmek olduğunu belirtti.

Vali Şahin konuşmasında ayrıca, "İstanbul Kalkınma Ajansının da desteği ile bir güdümlü projeye dönüşen Finans Teknopark Projesi, örnek bir Kamu-Özel Sektör-Üniversite işbirliği modeli haline gelmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü kutlayacağımız 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine ulaşmak için, bugün kurulan işbirliklerinin önemini bir kere daha hatırlatmak isterim. Elbirliğiyle kuracağımız Finans Teknopark'ın bu hedefe bizi bir adım daha yaklaştıracağını ümit ediyorum" dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı, imzalanan sözleşme ile Güdümlü Proje Desteği kapsamında Finans Teknopark projesine finansman desteği verecek. Her iki proje ortağı Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi'nin stratejik planlarında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin kurulması ve geliştirilmesi hedefi yer alıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2014-2023 İstanbul Bölge Planı'nda da "Yatırımcılara cazip yatırım alanları, serbest bölgeler, teknoparklar ve ihtisas bölgelerinin sağlanması" hedefi yer alıyor. Örtüşen bu hedefler çerçevesinde önemli bir sinerjinin oluşması ve başarılı bir projenin ortaya çıkması amaçlanıyor.

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Finans Teknopark’a AR-GE İçin ‘Kalkınma’ Desteği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim