• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Filyos Projesi İçin Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

Filyos Projesi İçin Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı
Çaycuma TSO'dan Filyos Projesi için ortak akıl toplantısı yapıldı.

Çaycuma TSO'dan Filyos Projesi için ortak akıl toplantısı yapıldı.

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından Filyos Projesi'nin hayata geçirilmesi için görüş alışverişinde bulunulması amacıyla "Filyos Projesi Ortak Akıl Toplantısı" düzenlendi.

Toplantıya, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Zonguldak Havalimanı Müdürü Hasan Özşahin, AK Pati Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, Belde Belediye Başkanları, Özel idare Genel Sekreteri Recep Demirtaş ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının başında BEÜ'den Yardımcı Doçent Ferdi Kesikoğlu Zonguldak'taki ekonomik ve sosyal göstergelerin analizini ve yapılması gerekenleri anlattı.

Toplantıda söz alan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı açtığı dava hakkında konuşarak, " Suçlu aramanın doğru olduğunu düşünmüyorum. En son 2012 yılında TEMA'nın dava açtığını öğrendik. Mahkeme kararları ile ilgili konuşmak istemiyorum. Ben dava açtım çünkü projenin Saltukova'dan bu tarafa geçmesini istemiyorum. Tespih taneleri gibi dizilmiş bölgeler olmaz. Saltukova'dan Çaycuma'ya kadar olan bölüm projeden çıkartılması gerekmedir. Biz Filyos Vadisine bir fakülte kurulmasını istiyoruz. Bu fakülte projeyi kolaylaştıracaktır. Bölge Kalkınma İdaresi'nin kurulmasını başından beri söylüyoruz. Siyasilerin omuzlarından yükü almak lazım. Bakanlıklar arasındaki koordinasyon eksikliği projeyi etkliyor"dedi. Belediye hizmetlerini anlatan Kantarcı'ya AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu "Belediye hizmetlerini değil, Filyos Projesi için ne yapmak istediğinizi anlatın"dedi.Kantarcı ise işsizliğin büyük bir sorun olduğunu insanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiği için hizmetleri anlattığını söyledi.

AK Parti Milletvekili Özcan Ulupınar ise proje için açılan bir çok davanın olduğunu ve davalardan birinin projeyi engellediğinin görüldüğünü söyledi. Ulupınar, "Ya bu davaların sonlanması ya da ilgili Bakanlar Kurulu kararının alınması lazım. İki kez Bakanlar Kurulu kararı alındı. Bu Filyos'u başarmak zorundayız. TTK alternatif olmakta çıktı. Tersanelerde ilgi kriz var. Tarımı kalkınmamız lazım. Hayvancılığı teşvik etmek lazım. Kısacası Filyos'u yapmak zorundayız. Eğer Sayın Başkanımın açtığı daha projeyi etkiliyorsa geri çekmesini rica ediyorum. Eğer etkilemiyorsa ben kendisinden özür dileyeceğim. Bununla ilgili hukukçu arkadaşlarım açıklama yapabilir. Proje başladığı andan itibaren istihdam başlayacak, binlerce insan çalışacaktır. Fabrikanın buralara geldiği düşünün. İşsizlik sorununu ortadan kaldırabilecek projedir. Başka seçeneğimiz yoktur. Tarım ve hayvancılığı kalkındırmak için ise proje istiyoruz. Ben arkama döndüğüm zaman Filyos'u konuşabilmem lazım"dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu Kantarcı'ya açtığı davanın geri çekmesi ricasında bulundu. Çaturoğlu; "Liman kısmında açılmış birkaç dava var. Birçoğu neticelenmiş. Bir kısmı geri dönmüş. Biz ne anlaşılırsa anlaşılsın, müdahale etmemiz gerekiyorsa edeceğiz. Filyos sadece Çaycuma, Devrek, Gökçebey'in değil, Ereğli, Alaplı'nın Batı Karadeniz'i n hatta Türkiye'nin önemli projelerinden birisidir. Hayata geçmesi şarttır. Bu bölgeye ivme kazandırılacaktır. Kantarcı kendisi bilir, davayı geri çeker çekmez bilmiyorum, ama rica ediyorum"dedi.

Özbakır ise 6 aydır demiryolları ile uğraştığını söyleyerek; "Biliyorsunuz yolları Avrupa Birliği yaptı. Sürekli tarih verdiler. Bizimle ilgili konular değil. Avrupa Birliğinin güvenliği ile ilgili konudur. Şunda da demiryolları çalışmaya müsait, açılışını bekliyoruz.

Filyos Projesi ile ilgilide açılmış 4 tane dava açılmış, ikisi bitti. Kararların bir an önce verilmesini sağlayacağız. İktidar ve muhalefet olarak bize menfaat sağlayan projelerin peşinde olmamız lazım. Limanın yapımı ise 3 sene sürecek. Arkasındaki kamulaştırmış yelerle ilgili Belediye Başkanımız Kantarcı'nın açtığı var. Başkan Kantarcı'nın projenin fazla yukarı gelmemesi konusunda halkı olabilir, ama bu konuyu düşünmesini istiyorum"diye konuştu.

Üç milletvekillin davayı geri çekmesi ricasına, Kantarcı'dan herhangi bir cevap gelmedi.

Toplantıdan çıkan sonucun kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan ise limanın hayata geçeceğini inandığını söyleyerek; " tarım arazilerinin yoğun olduğu beldelerden biriyiz. Ama bunu değerlendiremiyoruz. Sulama ile ilgili sorunumuz var. İki gölet müracaatımız yok. Biri güvenlik nedeniyle iptal edildi. Arazi tabulaştırılmaları yapılarak sulu tarıma geçildiğinde tarımla ilgili bir engel kalacağını düşünmüyorum"dedi.

Zonguldak Köy Koop. Başkanı Bayram Cura Filyos Projesi içinde tarınla ilgili bir çalışma göremediklerini söyledi.

Sunumu gerçekleştiren Yardımcı Doçent Ferdi Kesikoğlu "Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığına ilişkin beklentiler neler onu ortaya koymaya çalıştık. Özellikle Zonguldak'ın ekonomik verilerle durumunun ne olduğu teşvikle ilgili ne yapılması gerektiğini anlattık"dedi.

Filyos Projesi İçin Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

Filyos Projesi İçin Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

Filyos Projesi İçin Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim