• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Filistin, Oslo Anlaşması'nı 'geçersiz' ilan etmeye hazırlanıyor

Filistin, Oslo Anlaşması'nı 'geçersiz' ilan etmeye hazırlanıyor
Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'nı geçersiz ilan etmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Filistin sorununda, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki "barış müzakereleri" ilerlemezken, Filistin'in önemli bir adım atacağı öne sürüldü.

Maan News'un haberine göre, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi, 1993 yılında Washington'da imzalanan Oslo Anlaşması'nı hükümsüz ilan etmeye hazırlanıyor.

Ramallah yetkililerinden Ahmed Macalani, Filistin'in kendisini Oslo Anlaşması'nın yanı sıra 1999 yılında imzalanan Şarm el-Şeyh Anlaşması ile de bağlı görmediğini ve bunun ilan edileceğini söyledi.

Filistin Yönetimi'nin Paris Protokolü olarak bilinen ve Filistin ile İsrail arasındaki ekonomik ilişkileri düzenleyen anlaşmayı da geçersiz ilan etmesi bekleniyor.

Macdalani, Oslo Anlaşması'nın ilgasının bu ayın sonunda Filistin Ulusal Konseyi'nde tartışılacağını kaydetti.

Bu hamlenin, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada duyurulması bekleniyor. 

Abbas, İsrail'in devam eden illegal yerleşim inşasının anlaşmalara aykırı olduğunu ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün de bu anlaşmanın kurallarına uymayacağını açıklayacak.

1993 Oslo Anlaşması, İsrailli ve Filistinli yetkililerin Norveç'in Oslo kentinde ABD arabuluculuğunda gizlice yaptıkları müzakereler sonucu imzalandı. 

Oslo ile birlikte, 1967'de İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria kentlerinde bir Filistin geçici hükümeti yönetimi kurulacaktı. Bunun karşılığında ise, Filistin direnişinin programının en önemli maddelerinden olan "İsrail'in varlık hakkını tanımama" reddedilecekti.

Şarm el-Şeyh Anlaşması ise, 1999 yılına kadar Filistin ile İsrail arasında yapılan tüm anlaşmaların gözden geçirilip uygulamaya sokulduğu anlaşma. Şarm el-Şeyh, Ürdün ve Mısır tarafından da imzalanmıştı.

Oslo'nun geçersiz ilan edilmesiyle, Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki günlük "güvenlik işbirliği"nin de ortadan kalkması bekleniyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim