• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C

Fikri Işık Türkiye ile Almanya ilişkilerini değerlendirdi

Fikri Işık Türkiye ile Almanya ilişkilerini değerlendirdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi sadece iki ülkenin çıkarına değil, aynı zamanda bölgemizin ve dünyanın menfaatine ilişkilerdir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’ çevresinde Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka ile ‘Çalışma Toplantısı’ kapsamında bir araya geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Makam Toplantı Salonu’nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası basın açıklaması yapan Bakan Işık, “1,5 saate yakın çok önemli, verimli, yakın bir görüşme gerçekleştirdik.

Özellikle bilim alanında Türkiye ve Almanya’nın işbirliği alanlarını konuştuk. İşbirliğimizi daha nasıl geliştireceğimizi görüştük ve bu yıl ‘2014 Yılı Türk -Alman Bilim Yılı’ olarak ilan edilmişti. O günden bugüne kadar yapılan çalışmaları birlikte değerlendirdik, bundan sonra yapılacak çalışmaları birlikte gözden geçirdik, yapacağımız ortak çalışmaları değerlendirdik. Özellikle Türkiye ile Almanya arasında bilim yılı konsepti çerçevesinde belirlenen anahtar teknolojiler, küresel değişim ile ilgili problemler ve sosyal problemler alanında bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar konusunu birlikte değerlendirme imkanımız oldu.

Türk -Alman bilim yılı çerçevesinde Maks Plank bilim tünelinin önce İstanbul’da daha sonra Ankara’da öğrencilerimizin ve bilime meraklı insanlarımızın ziyareti için Türkiye’ye getirilme noktasında ki çalışmaları değerlendirdik. Arzumuz bunun Bursa’da da bunu gösterilmesi, insanlarımızın ziyaretine açılması bununla ilgili de ortak çalışma yapma kararı aldık. Türk -Alman bilim kapanış yılının da 2015 yılı Ocak ayında mümkün olan en üst düzey katılımla gerçekleştirilmesi konusunu birlikte değerlendirdik” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞI ÜLKE ALMANYA"

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkenin Almanya olduğunu kaydeden Işık, şöyle devam etti:

“3 milyondan fazla insanının Almanya2da yaşıyor olması Türkiye Almanya ilişkilerini bambaşka eşsiz bir yere taşıyor. 3 milyon insanımız Türkiye Almanya arasında adeta her alanda çok güçlü bir köprü oluşturuyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin Türkiye’ye katkısı bizim için çok önemli sadece üretim açısından değil, araştırma geliştirme ve teknoloji açısından da Alman şirketlerinin Türkiye’deki çalışmalarını biz çok önemsiyoruz. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi sadece iki ülkenin çıkarına değil, aynı zaman da bölgemizin ve dünyanın menfaatine ilişkilerdir. Bölgenin iki güçlü ülkesinin işbirliği dünyanın daha huzurlu, dada barışçıl ve daha yaşanabilir bir dünya olması noktasında çok ama çok önemli ve değerli” dedi.

Wanka ise, Türkiye ve Almanya’nın tüm alanlarda yoğun bir işbirliğinin bulunduğunu belirterek, Almanya’nın birçok ülke de bilim yılı ilan ettiğini, Türkiye’nin de 5’inci ülke olarak, işbirliğinin bilim alanına ne kadar önemli olduğunu Almanya’nın da göstermiş olduğunu söyledi. Alman bilim yılı kapsamında Alman Bilim Otobüsünden de bahseden Wanka, “Alman Bilim Otobüsü büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilmiş olup sonbahar da Türkiye’de 14 şehri ziyaret ederek hem okulları, üniversiteleri aynı zamanda kamuya açık alanlarda da bilimi insanlara yakınlaştırmayı arzu ediyor” diye ifade etti.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim