• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Feyzioğlu: Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalı

Feyzioğlu: Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalı
Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu'nda konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "'Sorunun özü arabulucuya güvende yatmaktadır....

Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu'nda konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "'Sorunun özü arabulucuya güvende yatmaktadır. Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalıdır. Vatandaş arabulucunun önerdiği çözümün güçlü olan tarafın çözümü olmadığını, adil çözüm olduğunu bilirse el sıkışmaya elbette meyilli olacaktır. Bu sebeple vatandaşın arabulucuya gittiğinde dönüp yanına doğru mu söylüyor diye soracağı birini koymak lazımdır. O biri elbette avukattır.'" dedi.

'Uluslarararası Arabuluculuk Sempozyumu" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay işbirliğinde İstanbul CVK Park Bosphorus Otel'de başladı. Sempozyuma TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ve Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve birçok avukat katıldı.

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "'Özellikle iş davalarında zorunlu arabuluculuğun çalışma hayatındaki barışı ve huzuru zadelememesi için size son derece önemli bir önerimiz var. Sorunun özü arabulucuya güvende yatmaktadır. Vatandaş arabulucunun kensini kandırmadığına emin olmalıdır. Vatandaş arabulucunun önerdiği çözümün güçlü olan tarafın çözümü olmadığını, adil çözüm olduğunu bilirse el sıkışmaya elbette meyilli olacaktır. Bu sebeple vatandaşın arabulucuya gittiğinde dönüp yanına doğru mu söylüyor diye soracağı birini koymak lazımdır. O biri elbette avukattır. Size önerimiz zorunlu arabuluculuk konusunda hükümetimiz ısrarlı ise zorunlu arabuluculukta avukatın yardımından yararlanma husususunu da zorunlu hale getirilmesidir. Böylece özellikle iş uyuşmazlıklarında, işçilerin ekonomik anlamda çok daha güçlü olan işveren karşısında ezilmişlik ve kandırılmışlık hissi yaşaması önlenecektir. Bunun çözümünüde birlikte üretmeye hazırız. Bu çerçevede örneğin, adli yardım müessesesi benzeri bir yapı getirilebilir veya adli yardımın çerçevesi genişletilerek arabuluculuğunda adli yardımdan yararlanma içine alınması sağlanabilir. Oturup konuştuğumuzda tek yanlı dayatmalarla değil yapıcı düşüncelerle masaya birlikte oturduğumuzda karşı karşıya değil yan yana olduğumuzu gördüğümüzde üretebileceğiz çözümler sınırsız.'" şeklinde konuştu.

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ise, yargıda önemli adımlar hayata geçireceklerini belirterek, "'İdari Yargılama Usulü Kanununda yapacağımız değişikliklerle idari yargıyı yargılamayı hızlandıracak ve yargıdaki iş yükünü azaltacak son derece önemli adımları hayata geçireceğiz. Ceza muhakemesine getireceğimiz düzenlemelerle ön ödemenin kapsamını genişleteceğiz. Bazı konularda ön ödeme kapsamında daha mahkemeye taşımadan konuyu çözmeyi hedefliyoruz. Bu ciddi anlamda iş yükünün azalmasına yol açacaktır. İkinci olarak ceza muhakesinde yer alan uzlaşma müesseseninin uzlaştırma müesssesi olarak değiştiryoruz. Uzlaştırma kapsamına giren suçlarıda artırıyoruz. Üçüncü olarak ceza muhakemesinde basit yargılama usulü dediğimiz usulüde hukuk sistemimizin içine taşımaya karar verdik.'" ifadelerini kullandı.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise şu ifadeleri kullandı: "'Bizim ülkemizde ihtilafların büyük çoğunluğu yargı içinde çözülmekte. İlerlemiş batı ülkelerinde ise aynı sorunlarda kaynaklı olarak sürekli arayışlar içerisinde oldukları için uzlaştırma aracubuluculuk ve tahkim müesseselerinin daha iyi bir çözüm yöntemi olarak ortaya konulduğunu gördük. Bu toplantımızda da sınırlı bir alanda sadece arabuluculuk konusunda yapılmaktadır. Arabuluculuk konusunda ciddi kanun ve sistem değişikliklerinin tartışılacağı bir döneme girilirken dünyanın dört bir yanından gelen yetkin uzmanların verecekleri bilgilerin çalışmalarımıza çok önemli katkılar sağlayacağı açıktır.'"

Cihan

Feyzioğlu: Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalı

Feyzioğlu: Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalı

Feyzioğlu: Vatandaş arabulucunun kendisini kandırmadığına emin olmalı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim