• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Fetrek Çayı bereketli günlerine dönüyor

Fetrek Çayı bereketli günlerine dönüyor
Üç yıl öncesine kadar bölgenin moloz, inşaat ve fabrika atıklarının döküm alanı olan Fetrek Çayı, uygulanan ıslah projesiyle bereketli günlerine...

Üç yıl öncesine kadar bölgenin moloz, inşaat ve fabrika atıklarının döküm alanı olan Fetrek Çayı, uygulanan ıslah projesiyle bereketli günlerine dönmeye başladı.

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri kabul edilen, Küçük Menderes havzasının yaşam kaynağı Fetrek Çayı, uygulanan ıslah projesiyle eski bereketli günlerine geri dönmeye başladı. Üç yıl öncesine kadar bölgenin moloz, inşaat ve fabrika atıklarının döküm alanı olan Fetrek Çayının 22 kilometrelik bölümünde uygulanan ıslah projesinde mutlu sona yaklaşılıyor. Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşa Görmez, son yağışlardan sonra çizmelerini giydi, Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi projesinin ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı yapay adada incelemelerde bulundu. Türkiye'nin en büyük çevre yatırımı kabul eden 22 kilometrelik Fetrek Çayı ıslah çalışmalarının tamamlanmasının zaman alabileceğini belirten Başkan Görmez, "Bu projeyle havayı, suyu, doğayı, çevreyi ve toprağı nasıl koruduğumuz son yağışlarla birlikte daha iyi anlıyoruz. Gelecek kuşaklara çok değerli bir miras bırakıyoruz. Büyük emek veriliyor, önemli miktarda harcama yapılıyor. Uzun soluklu ancak heyecan verici bir proje. Başbakanımız Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na çok teşekkür ediyorum. Tarımda, sanayide, kentleşmede, vergide ve ihracatta lider olmayı başarmış ilçemizin en büyük ödüllerinden biri Torbalı Devlet Hastanemiz, diğeri de Fetrek Çayı projesi oldu" dedi.

Dikilen ağaçlar yaşama tutundu

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisinin 2. etabı olan rekreasyon projesi kapsamında 17 bin metrekarelik yapay adaya dikilen büyük boy ağaçların hayata tutunduğunu belirten Başkan Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üç ay içinde yaklaşık 250 bin metrekarelik alanın ağaçlandırılacak. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Torbalı Belediyesine bağışlanan 28 ayrı türdeki bin 700 ağacın bu adaya dikimi devam ediyor. Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi projesinde ilk etap çalışmalarının en zor ve en önemli kısımları tamamlandı. 22 kilometrelik Fetrek Çayının büyük bölümünü ıslah edildi. Torbalı halkı çok iyi bilir bu dere yatağı tamamen inşaat ve fabrika atıklarıyla doldurulmuştu. Küçük Menderes havzasının su kaynaklarından, yaşam kaynaklarından birisi yok olmuştu. Çok büyük bir çalışmayla onlarca iş makinesinin geceli gündüzlü çalışmasıyla birinci etap tamamlandı."

Yapay adaya bağlantılı köprülerin projesi de hazır

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi projesi kapsamında bir de 17 bin metrekarelik alan üzerinde yapay ada oluşturuldu. Taş dolgu ve tahkimatları tamamlanan adada sosyal yaşama dair birçok tesis yer alacak. Kafeterya, seyir terasları, çocuk oyun alanları, piknik üniteleri, bisiklet ve yaya yolları bulunacak. DSİ Bölge Müdürlüğü burada iki adet bağlantı köprüsü inşa edecek. Köprü projelerinin ihale aşamasında olduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim