• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu
Türkiye'nin 1'nci derece deprem bölgesinde yer alan Muğla'nın Fethiye ilçesine, olası bir tsunamiyi önceden haber verecek merkez kuruldu.

Türkiye'nin 1'nci derece deprem bölgesinde yer alan Muğla'nın Fethiye ilçesine, olası bir tsunamiyi önceden haber verecek merkez kuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Avrupa Birliği Ortak Araştırma Komisyonu tarafından hibe edilen tsunami uyarı sistemi Karagözler Mahallesi'ne yerleştirildi.

Avrupa Birliği Ortak Araştırma Komisyonu'nun hibe olarak Türkiye'ye gönderdiği tsunami ölçüm cihazlarının erken uyarı sistemi olarak İtalya ve İspanya'ya 2, Romanya'ya 3, Yunanistan'a 1 adet kurulduğu Türkiye'de ise Fethiye körfezi olmak üzere Çeşme, Foça ve Antalya Kemer'e kurulacağı bildirildi. Cihazın tsunami dalgası gelip gelmediğini ve uyarıyı teyit etmek için kurulduğu bildirilerek Kandilli Rasathanesi'nden uyarıların izleneceği belirtildi.

Merkezin kurulumu Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ceren Özer Sözdinler ve İtalyan Nükleer Mühendis Alessandro Annunziato'nun katılımı ile yapıldı. Kurulan Tsunami Uyarı Merkezi sayesinde tsunami dalgası gelip gelmediğinin teyit edileceği öğrenildi.

TSUNAMİ UYARILARI KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN İZLENECEK

Fethiye'nin birinci derece deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Fethiye Belediyesi Jeofizik Mühendisi Sadi Çidem, sistemin AB tarafından hibe edildiğini açıkladı. Tsunami Ölçüm Cihazını Fethiye körfezi kıyısına yerleştirdiklerini anlatan Çidem, "Fethiye'de Şövalye Adası nedeniyle tsunami riskinin yüzde 1 civarında. Ancak Çalış plajı, Kumluova ve Dalaman açıklarının risk altında. İnşallah deprem ve tsunami olmaz. Fethiye'ye kurulan bu cihaz sonuçları Kandilli Rasathanesi tarafından devamlı izlenecek. Olası bir durumda Tsunami uyarısı yapılacak." diye konuştu.

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu

Fethiye’ye 'Tsunami Uyarı Merkezi' kuruldu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim