• BIST 9677.72
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu
Muğla'nın Fethiye ilçesinde Mantar Festivali coşkusu ile Turizm Haftasıyla birleşince çifte açılış yapıldı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Mantar Festivali coşkusu ile Turizm Haftasıyla birleşince çifte açılış yapıldı.

Başta Japonya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede aranan Kuzu göbeği mantarı ile üzümcülük, Şarapçılık ve Dastar dokumacılığının tanıtılması için her yıl geleneksel olarak yapılan Kuzu Göbeği mantar festivali açılışı turizm haftası açılışıyla birlikte Üzümlü mahallesinde gerçekleştirildi.

Muğla'nın Fethiye ilçesi Yeşil Üzümlü mahallesinde bu yıl 8. Düzenlenen 3 gün devam edecek kuzu göbeği mantar festivali açılışına Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Faruk Akıncı, Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi biyoloji bölümünden prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Emniyet Müdürü Hakan Aşık, Fethiye Otelciler birliği başkanı Yavuz Torunoğulları, Ak parti İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, Sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri, Daire Amirleri ve çok sayıda vatandaş ile yöredeki turistler katıldı. Fethiye'ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Üzümlü mahallesine büyük canlılık ve coşku getiren çifte kutlama nedeniyle vatandaşlar kurulan stantlarda kuzu Göbeği mantarı ve diğer mantar çeşitleri ile yöreye has dokuma dastar ürünleri ile yörede yapılan Şarap ve diğer el sanatlarının satışını da yapıyor. Açılışa 2 bini aşkın yerli ve yabancı vatandaşların katıldığı Festivalde belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşımız söylendi. Vatandaşların davul zurna ve delbekler önünde kadın erkek saatlerce oynadığı mantar festivalinde vatandaşlara kazanlarda pişirilen mantar çorbası ve kızartması dağıtıldı. Fethiye Şef mavi Aşçılar derneği ile yöre kadınlarının birlikte kazanlarda pişirilen mantar çorbası mahalle ortasında dağıtılırken izdiham yaşandı. Bin 200 kişilik pişirilen mantar çorbası için vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Mantar çorbası kısa sürede tükenirken Mantar kızartmasından tadabilmek için vatandaşlar birbirleriyle yarıştılar. Açılış töreninde Turizm haftası nedeniyle düzenlenen komposizyon yarışmasında dereceye giren Kübra Tunç, Sinem Özalp, Arzu Argıç ile Afiş dalında dereceye giren Şefika Pekin Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri Nimet Özal, Mine Güneş , Esra Ayat, Kuzu göbeği mantar festivali nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren Yüksel Altun,Okan Teke, Duygu Işıklı, Komposizyon dalında Zeynep Karadere, Mehmet Güdücü, Arzu Argıç'a ödüllerini Kaymakam Ekrem Çalık Garnizon komutanı Faruk Akıncı, Belediye Başkanı Behçet Saatcı,Emniyet Müdürü Hakan Aşık sundular.Törende Yeşil Üzümlü Anadolu lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterileri ilgiyle izlendi. Halk oyunu sergileyen öğrenciler oyun sonunda büyük alkış aldılar.

Yeşil Üzümlü Muhtarı Erkan Arıcan " Kuzu göbeği festivalinin belediyemizin katkılarıyla her yıl yapılmaya devam edilmelidir" dedi.

Birleşmiş Milletler sürdürülebilir Turizm danışmanı ve Türkiye Küçük oteller başkan yardımcısı Emre Karabacak "Fethiye için sürdürülebilir turizm yeni bir turizm çeşiti değildir. Bütün turizm alanlarında yerel halkın desteği ile mutlaka uygulanması gereken turizm olayıdır" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi biyoloji bölümünden prof. Dr. Mustafa Işıloğlu'da Mantar festivalini 8 yıldan bu yana gerçekleştirdiklerini söyleyerek 8 yılda gelinen süreci anlattı. Işıloğlu mantarın yerinden sökülmeden koparılmadan nasıl hasat edildiğini öğreterek güzel sonuçlar aldık. Amacımıza ulaştık. Her yıl doğal üretim daha iyi şekilde gelişiyor.

Fethiye Belediye başkanı Behçet Saatcı TUİK'in güvensiz ilan ettiği Fethiye'de önümüzdeki hafta yapılacak birbirinden güzel ulusal ve uluslararası etkinlikleri anlatarak "bu festival de amacına ulaşmıştır. Üzümlü bölgesinin Dastarını Atölyelerle, Üzümünü ruhsatlı şarap üretimiyle, Mantarı da yine geçim kaynağı olarak sağlatmaya devam edeceğiz" dedi. Saatcı Meralar ile ilgili çıkarılan son kanunu da eleştirdi

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık'ta Çevre Temizliği ve hijyene duyarlı gıda sunumunda sağlığa dikkat eden Turizmci profilini sağlamak zorunda olduklarını belirterek Fethiye'de kurum ve kuruluşlarla her yönüyle güvenli biçimde turizme hazırız. Asayiş ve güvenlik endişemiz yok. Terörün istediği her zaman endişe yaratmaktır. Buna pirim verilmeyecektir. Biz turizm değerlerimizi uzak Doğu'ya Japonya "ya Çin'e kadar uzatacağız." Diye konuştu.

Törenin ardından yöreye has mantar çorbası ikramı sırasında izdiham yaşanırken vatandaşlar ve yöredeki turistler Mantar çorbasına adeta bayıldıklarını söylediler. Mantar çorbasını pişiren aşçılar da bin 200 kişilik çorba kısa sürede tükendi" diye konuştular.

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Fethiye’de Mantar Festivali Coşkusu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim