• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Fethiye'de havai fişek ve dilek balonu uçurmak yasaklandı

Fethiye'de havai fişek ve dilek balonu uçurmak yasaklandı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, turizm ve düğün sezonu ile kullanımı artan havai fişek, maytap ve dilek balonlarına...

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, turizm ve düğün sezonu ile kullanımı artan havai fişek, maytap ve dilek balonlarına yasaklama getirdi.

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, bu yıl sıcak yaz aylarında olası yangınlara karşı müdahale konusunda hazırlıklarını tamamladı. Fethiye Yanıklar Yangın Kontrol Merkezi'nde yaz aylarında olası yangınlara karşı müdahale toplantısı yapıldı. Kaymakam Ekrem Çalık'ın başkanlığında yapılan toplantıda, yangına sebep verenlere 2 yıl ile 7 yıl arasında hapis cezası verileceği bildirildi. Toplantıda maytap, havai fişek ve dilek balonlarının yangına davetiye çıkardığına dikkat çekilerek, bu nesnelerin ilçede kullanımının yasak olunduğu vurgusu yapıldı.

Orman İşletme Müdürlüğü olarak tüm hazırlıkların yapıldığını ifade eden Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu, olası yangınlarla mücadele edecek olan yangın söndürme helikopterinin 16 Mayıs tarihinden itibaren göreve başladığını söyledi. Yangın söndürme helikopterinin yanında arazözlerin, su tankerlerinin ve yangın ekiplerinin de hazır olduğunu belirten Gürhan, şunları söyledi: "Kazasız, belasız bir yangın sezonu geçirmek istiyoruz. Bu noktada vatandaşlarımıza çok fazla iş düşüyor. Onlardan çok dikkatli olmalarını istiyoruz. En ufak bir yangın gördüklerinde 112 veya 177'ye acil şekilde haber verirlerse yangına anında müdahale etme şansımız olacak."

Orman yangınlarının doğaya ve ülkeye verdiği zararlardan bahseden Kaymakam Ekrem Çalık, toplantının amacının yangınlarla ilgili her türlü tedbiri almak olduğunu belirtti. Kurumların üstlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştığını ifade eden Çalık, vatandaşların orman yangınları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

2 YIL İLE 7 YIL ARASI CEZASI VAR

Yangına sebep vermenin cezasının 2 yıl ile 7 yıl arası hapis cezası olduğunun altını çizen Çalık, "Orman sahaları içinde ve 4 kilometre mesafede anız yakılması yasak. Vatandaşlarımızın bunu mutlaka bilinmesi gerekiyor. Ayrıca orman içinde belirtilmiş alanlar dışında piknik yapılması yasak. Karayolları ve büyükşehirin görevleri olan orman ve karayolları etrafındaki alanların temizlenmesi gerekiyor. Biz diyoruz ki sadece ceza yönüyle değil de orman yangınlarının yol açacağı korkunç sonucu göz önüne alarak vatandaşlarımızın duyarlı, tedbirli olması gerekiyor." dedi.

DİLEK BALONU, HAVAİ FİŞEK YASAK!

Fethiye'de maytap, havai fişek ve dilek balonu kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Çalık, bu nesnelerin orman yangınına davetiye çıkardığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Orman yangınlarının önüne geçilebilmesi için dilek balonu uçurulması, havai fişek atılması ilçemizde yasak. Eğitimle, farkındalıkla orman yangınlarının önüne geçmeye çalışacağız. İlçemizin yüzde 73'ü ormanlarla kaplı. Bu ormanların içine girdiğinizde envai çeşit bitkiler, hayvan ve canlı türleri saymakla bitmez. Fethiye gerek bilimsel gerekse turizm anlamında eşsiz değerlere sahip bir bölge. Terörist diyebileceğimiz kasıtlı orman yangınlarına karşı da vatandaşlarımız ihbar mekanizmalarını çalıştırmalarını, şüpheli gördükleri durumu bildirmelerini bekliyoruz. Ormanların, doğanın korunması insani görev olduğu kadar vatani bir görevdir. Çünkü yangınla bu muhteşem değeri kaybetmiş olacağız. Ayrıca dünyada bizim orman teşkilatımız kadar fedakar orman teşkilatı yok. Kanada'da 15 gün süren yangında bir gayretin olmaması sonucu binlerce hektar alan kül oldu. Bizimse orman teşkilatında yangın anında şehit verdiğimiz görevliler var. Bu anlamda orman teşkilatında görev alan arkadaşlarımızı kutluyorum. Yangınsız bir sezon diliyorum."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim