• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan ve çoğunluğu Türk erkekleriyle evli olan yerleşik yabancılar, Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı...

Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan ve çoğunluğu Türk erkekleriyle evli olan yerleşik yabancılar, Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı kursta Türkçe öğreniyor.

Çoğunluğu İngiliz olmak üzere Beyaz Rusya, Libya, Lübnan, Fas, İskoçya, Filipinler, İran ve Tataristan'dan 28 yabancı uyruklu vatandaşın katıldığı 2 ayrı grubun yer aldığı A1 ve A2 Türkçe kursları sonunda yabancı uyruklu vatandaşlara sertifika verilecek.

Almanca öğretmeni Levent Akgün'den Türkçe dersleri alan kursiyerler Pazartesi ve Çarşamba günleri 4 saat boyunca Türkçe konuşmanın yanında Türkçe okuma ve yazma öğreniyor. Kursiyerler yaklaşık 3 ay içinde Türkçe konuşmaya başlarken, Haziran ayına kadar sürecek kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar sertifika alacak.

Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Cazağ, A1 ve A2 Türkçe kursuna 2 grupta 28 yerleşik yabancının katıldığını belirterek, "Kurslarda 9 ülkeden 14 kursiyer yer alıyor. Türkçeyi daha güzel konuşup yazmak için bu kursa katılanlar yaklaşık 2,5 ayda Türkçe öğrenecekler. Kursu başarıyla bitirenlere sertifikalarını vereceğiz" dedi.

"GÜNLÜK HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN"

Yerleşik yabancılara Türkçe öğreten Almanca öğretmeni Levent Akgün, Fethiye'de yaşayan yerleşik yabancıların günlük hayatı kolaylaştırmak için Türkçe öğrendiğini söyledi.

Türkçe kursuna yoğun talep olduğunu belirten Akgün, "Şuanda 9 ayrı ülkeden 14 kursiyere eğitim veriyorum. Yabancılar genelde alışveriş yaparken, Türk arkadaşlarıyla iletişim kurarken zorlanınca kursumuza geliyor. Kısa sürede büyük aşama katettik. Şuan Türkçe metinleri okuyabiliyorlar. Kendi aralarında Türkçe anlaşabiliyorlar. Fethiye ve çevresinde yaşayan yabancı uyruklu başka vatandaşlar varsa Türkçe kursumuza müracaat edebilirler" ifadelerini kaydeti.

"PAZARDA ALIŞVERİŞ YAPARKEN VE KOMŞULARLA TÜRKÇE ANLAŞMAK İSTİYORUZ"

Kursa katılarak Türkçe öğrenen Faslı Samima Deveci (33) 7 aydır Türkiye'de Türk eşiyle birlikte yaşadığını belirterek, "Pazar alışverişi ve komşularımla Türkçe anlaşabilmek için bu kurslara katıldım. Türkiye çok güzel. Doğa ve yemekleriyle tarih ve kültürü harika" diye konuştu.

İskoçya'dan 57 yaşındaki Maureen Oneıl ise Türk televizyon kanallarını izlemek ve Türk dostlarla anlaşmak için Türkçe öğrendiğini, Fethiye'yi ve Türkleri sevdiğini söyledi.

Beyaz Rusya'dan 36 yaşındaki İrina Wecker, Fethiye'de Türk eşiyle yaşamaktan çok mutlu olduğunu, komşularıyla ve arkadaşlarıyla anlaşabilmek için Türkçe öğrendiğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi konusunda "Bu problem insanları etkilememeli" diyen İrina Wecker, "Bu politik bir olay. Biz insanlar arasında barışın baki olacağını biliyoruz. Ailem Beyaz Rusya'dan yeni geldi. Herhangi bir problem yaşamıyoruz" dedi.

Filipinlerden 30 yaşındaki Lualhatı Şekercioğlu ise yaşadığı ülkenin dilini öğrendiği için çok mutlu olduğunu kaydetti. İngiltere'den 54 yaşındaki Mame Seren, 2 yıldır Türkiye'de yaşadığını alışveriş ve komşularla ilişkilerde gerekli olduğu için Türkçe öğrendiğini söyledi. İranlı Pari Barbour ise kedileri ile birlikte yaşadığını, Fethiye ve Türkiye'yi çok sevdiğini anlatarak, "Yaşadığım ülkenin dilini öğrenmek ve böylece kültürünü öğrenip yaşamak için bu kurstayım" dedi.

Emekli Doktor Tataristandan Romen Sarymsakov, 1 yıl 8 aydan bu yana Türkiye'de yaşadığını dile getirerek, "Her şey çok güzel. İnsanlarla Türkçe konuşmak için Türkçe öğreniyorum" dedi.

FETHİYE'DE 5 BİNE YAKIN YERLEŞİK YABANCI YAŞIYOR

Yetkililerden edinilen bilgiye göre Fethiye'de 4 bin 685 yerleşik yabancı yaşıyor. Yabancılardan 40'ının Fethiye'de iş kurduğu kaydedilirken, yerleşik yabancılar arasında en kalabalık nüfusu, 3 bin 193 kişiyle İngilizler oluşturuyor. İngilizleri 303 kişiyle Almanlar, 212 kişiyle Ruslar takip ediyor. Üzümlü, Ovacık, Göcek ve Çalış bölgesinde yoğun olarak yaşayan yerleşik yabancılar düzenledikleri etkinlikler ve yardım kampanyaları ile ilçede sosyal hayata katkıda bulunuyor.

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Fethiye’de 9 Ülkeden 28 Yabancı Türkçe Öğreniyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim