• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Fenerbahçe'de amatörlerin geleceği yasaya bağlı

Fenerbahçe'de amatörlerin geleceği yasaya bağlı
Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Mithat Yenigün, "UEFA kriterlerinin uygulanması için, Mayıs'a kadar yasa çıkarılırsa amatörlerde devam ederiz." dedi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Mithat Yenigün, "UEFA kriterlerinin uygulanması için, Mayıs'a kadar yasa çıkarılırsa amatörlerde devam ederiz." dedi.

Başkanvekili Mithat Yenigün, Fenerbahçe dergisine yaptığı açıklamada, UEFA kriterlerine uymaları gerektiğini belirterek, "Bizim gibi tüm kulüplerin de uyması gerekiyor. Onun için disipline etmeye çalışıyoruz. Gelirimize göre giderimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Tabii burada en büyük handikabımız amatör branşlara verdiğimiz önemdir. Hiçbir kulüpte, amatör branşlara, bizim verdiğimiz kadar önem verilmiyor. Bu branşlara verdiğimiz emek, tamamen Türkiye için. Onun için biz bakanlarımıza, hükümetimize diyoruz ki; bizi destekleyin ki biz de bu amatör branşlara devam edelim. Değilse, başkanın da son divan toplantısında dediği gibi mayısta bütçemizi getireceğiz ve devam mı, tamam mı diyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Amatör branşları yılda 45 milyon lira kadar kendilerinin finanse ettiğini anlatan Mithat Yenigün, "Geliri de olmuyor doğal olarak. Buraların geliri futboldan aktarılıyor. Önceki maliye bakanı şimdiki Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek görüşmemizde, sonra da spor bakanımızla Kulüpler Birliği olarak gittiğimizde yaptığımız görüşmemizde konuyu açtık. Onlar da haklısınız bu konuda bir çalışma yapıyoruz dediler. Hatta 2 yıl kadar önce başkanla birlikte maliye bakanına gittiğimizde biz şöyle dedik: "Biz kulüp olarak maliye bakanlığına yılda 70 milyon lira kadar vergi veriyoruz; muhtasar, kurumlar vergisi, stopaj, KDV; bir yandan da amatör branşlara 45 milyon lira cebimizden para ödüyoruz. Bari izin verin, bizim yarattığımız vergiden oraya harcayalım" onlar da "Prensip olarak haklısınız, onu bir çalışalım, şekillendirelim" dediler, mahsuplaşma gibi. Artık hükümet işin farkında ve çalışmaya başladı, zaten farkındaydı da faaliyet başladı. Umarım ki birkaç ay içinde; bizim için mayısa kadar sonuçlanırsa, o zaman mayıstaki mali genel kurulda konuyu açarız ve devam ettiririz." şeklinde konuştu.

"ANADOLU KULÜPLERİNİN DE DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Mithat Yenigün, Anadolu kulüplerinin İstanbul kulüpleri kadar gelirlerinin olmadığını belirterek, onların desteklenmesi gerektiğini savundu.

Bütün kulüplerde sıkıntılar olduğunu ifade eden Yenigün, şunları söyledi: "Anadolu kulüplerinin gelirleri giderlerine yetmiyor ve yaşamak için de maalesef bütçe dengesine bakamıyorlar. Herhangi bir Anadolu kulübüne baktığınız zaman İstanbul kulüpleri kadar gelirleri olmuyor; gerek yayından, gerek Spor Toto'dan. Hele hele tribünden hiç gelirleri olmuyor. Onun için hakikaten onların da desteklenmesi gerekiyor. Büyük kulüplere geldiğimiz zaman da onların da hep şampiyonluk iddiası var. Şampiyon olmak için de transferler yapmaları gerekiyor. Transferleri yaparken de birbirimizle yarışıyoruz. Maalesef altyapıya da yeteri kadar önem veremediğimiz için transferde büyük paralar harcanıyor. Altyapıdan yetiştirip daha uygun ve kulüp ruhuyla oynatmak varken, dışarıdan transferler yaparak çok büyük paralar ödüyoruz. O zaman da bütçe disiplini kaçıyor maalesef."

"FENERBAHÇE OLARAK ALT YAPIYA ÖNEM VERİYORUZ"

"UEFA dur dediyse, herkesin kendi bütçesini dengelemek için altyapıya önem vermesi lazım" diyen Mithat Yenigün, kendilerinin alt yapıya önem verdiğini belirtti.

Yenigün, "Biz bu konuda Fenerbahçe olarak epey denemeler yaptık aslında. Yıllarca önce biliyorsunuz bir Hollandalı hoca getirdik altyapının başına. Fakat olmadı. Çünkü A Takımının hocasının da bu işlerle ilgilenmesi gerekiyor. O zaman oradaki çocuklar da "Ben biraz gelişirsem oraya gidebileceğim" desin. Çünkü o, büyük bir hedeftir onlar için. Şimdi yavaş yavaş, bizim de telkinlerimizle o başladı, onlar da ilgilenmeye başladı. Bence böyle bir şey en iyisidir. Çünkü orada yetişen çocuk Fenerbahçe ruhuyla gelip A Takımda oynayacak. Ne kadar profesyonel olursa olsun, dışarıdan gelen futbolcu sonuçta profesyonel bakar, kendine bakar. Ama altyapıdan gelen bir futbolcu hem daha uygun fiyatlarla oynayacak hem de daha büyük hizmetler verecek. Çünkü o ruhu katması apayrı bir motivasyondur diye düşünüyorum. İnşallah bu konuda başarılı oluruz. Bunun için gerekli ekip de kuruldu. Biz Fenerbahçe olarak altyapıya önem veriyoruz. Oradan futbolcu yetişsin ki dışarılara bu kadar büyük paralar vermeyelim. Bütün kulüplerin de bunu yapması lazım." şeklinde konuştu.

"HEDEF 1 MİLYON'DA DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ HEDEFE GELMİŞ DEĞİLİZ"

Mithat Yenigün, Hedef 1 Milyon Üye Projesi'nde henüz düşündükleri hedefe gelemediklerini söyledi. Hazırlıklarını ancak tamamladıklarını anlatan Yenigün, şöyle konuştu: "Bence bundan sonra daha sistematik çalışacağız. Ayrıca zamana da ihtiyacımız var. Biz başlarken, hızla yol alırız sandık. Ancak bence bu projeye birkaç sene tanımak lazım, kolay değil. Anlaşıldı ki biraz zaman tanıyacağız, sistematik ve bıkmadan çalışacağız. Her geçen gün çalışan halkasını artırırsak başarılı oluruz. Yalnız Başkan, yalnız Yönetimin çalışması yetmeyecek. Öyle bir zincir oluşturmamız gerekir ki; her Fenerbahçeli, ben 1 tane daha temsilci üye getireyim sorumluluğunu taşısın, o üye de 1 tane daha getirsin. Ama güzel ilgi var. Bu geçen süre içinde istediğimiz yere gelmedik diye moralimizi bozmuyoruz. Biz yanlış hesap yapmışız diye kabul ediyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim