• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Felluce'de şeriat bayrağı çekildi

Amerikan işgalinden 10 yıl sonra Irak'ın Felluce kenti resmen El Kaide'nin Irak kolunun denetimine girdi.

Kent merkezindeki resmi kurumlardaki Irak bayrakları indirilirken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrakları çekildi. Merkezi yönetime bağlı ordunun, bölgeyi bombalaması sonucu Enbar bölgesi içinde yer alan Felluce ve çevresinden yoğun göç hareketi başladı. IŞİD'in denetim kurduğu bölgelerde şeriat uygulamasına geçildi.

Milliyet'in haberine göre, Başkent Bağdat’ın batısında yer alan Enbar ilinde yaşanan gerginliğin çatışmaya dönüşmesi El Kaide bağlantılı grupların ilerleyişine neden oldu. Irak'taki Basnews ajansı, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak’ta Enbar’a bağlı Felluce ilçesinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurdu. Üst düzey yetkililer, Irak yönetiminin Felluce'nin kontrolünü tamamen kaybettiğini bildirdi. Washington Post'a konuşan Felluce'deki yerel bir gazeteci, ’Felluce'de şu an Irak devletinin bir varlığı kalmadı. Polis ve ordu ilçeyi terk etti. El Kaide tüm Irak bayraklarını indirip yaktı. Onların yerine şimdi tüm binalarda kendi bayrakları dalgalanıyor" dedi. IŞİD üyesi yüzlerce militan, ellerinde silah ve siyah bayraklarıyla kent merkezinde devriye örevi yaparak, Felluce'nin İslami devlet olduğu duyuruları yaptı.

100'den fazla kişi öldü

Bölgedeki güvenlik kaynakları, Enbar'a bağlı Ramadi ve Felluce'de güvenlik güçleri ile IŞİD üyeleri arasındaki çatışmalarda geçtiğimiz hafta 100'den fazla kişi öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında IŞİD Lideri Ebu Abdurrahman el-Bağdadi'nin de olduğu ileri sürülüyor. Bağdadi'nin Enbar ilinde merkezi yönetime yakın aşiret güçlerince düzenlenen operasyonlarda öldürüldüğü bildirildi. İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Bağdadi ile birlikte 61 IŞİD mensubu öldürülürken, polis ile aşiret güçlerinin IŞİD aleyhindeki operasyonlarının devam ettiği ve operasyonlarda çok sayıda kişinin de ele geçirildiği ifade edildi.

Göç başladı

Enbar İl Meclis Başkanı Sabah Kerhut, Irak ordusunun Felluce'de yerleşim birimlerini hedef gözletilmeksizin bombaladığını öne sürerek, "Yerleşim merkezlerine yönelik havan topu ile hedef gözetilmeksizin yapılan bombardıman sonucu çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti. Kadınlar, çocuklar öldü, çok sayıda sivil yaralandı" dedi. Felluce, Ramadi'yi de içine alan bölgede bir haftadan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle halk, evlerini terk etmeye başladı. Bölge sakinleri, bölgedeki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle yaralıları hastaneye götüremediklerini, elektrik, suların kesik olduğu ve gıda sıkıntısının baş gösterdiğini belirttiler.

"IŞİD'in uyuyan hücrelerini uyandırıyor"

Kürdistan İslam Birliği Sözcüsü Muhammet Hekim, Irak ordu güçlerinin son zamanlarda Sünnilerin yaşadığı şehirlerde başlattığı operasyonların mezhep savaşına doğru gittiğini açıkladı. Hekim, "Irak Hükümeti adeta IŞİD'e kolaylık sağlamak için çalışıyor. Maliki böyle davranmakla IŞİD'in uyuyan hücrelerini uyandırıyor. Şu anda Irak Başbakanı resmen ülkesinin bir kısmıyla savaş durumunda ve bunu Saddam'ın Kürdlere karşı açtığı savaşa benzetiyor" dedi.

Şarkı dinlemeyi yasakladılar

Güneyde çatışmalar şiddetlenerek sürerken ülkenin kuzeyinde de etkili olmaya çalışan Irak- Şam İslami Devleti örgütü (IŞİD), Musul vilayetinde şarkı dinlemeyi yasakladı. Musul Ulusal Polisi Müdürü Ebdula Ciburî, "IŞİD Musul'un birkaç ilçesinde bildiri dağıtarak halktan şarkı dinlememelerini ve DJ kullanmamalarını istemiş, güya haram ve buna karşı gelenlerin de kanı helal olacakmış" dedi. IŞİD tarafından dağıtılan bildirinin halk içinde korku ve paniğe yol açtığını belirten Ciburî, bu yüzden CD dükkanlarının kapandığını söyledi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim