• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Felç Veya Kafa Travması Geçiren Kişilere Alzheimer Uyarısı

Felç Veya Kafa Travması Geçiren Kişilere Alzheimer Uyarısı
Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Pekcan, çoğu kez yavaş ilerleyen Alzheimer'ın felç veya kafa travması geçirenlerde ve 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülme...

Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Pekcan, çoğu kez yavaş ilerleyen Alzheimer'ın felç veya kafa travması geçirenlerde ve 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Pekcan, Türkiye'de yaygınlaşan Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Alzheimer'ın felç veya kafa travması geçirenlerde ve 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Nazan Pekcan, hastalığı, kişilerdeki hafıza ve başka becerilerin de etkilenerek günlük hayatın düzenini bozması durumu olarak özetledi. Hastalarda günlük yaşam aktivitelerini aksatacak derecede unutkanlık yaşandığına vurgu yapan Özel Gözde İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Pekcan, "Örneğin daha önce çok güzel yemek yapabilen bir kadın yemek yapmada sorunlar yaşamaya başlar ya da yapamaz. Tek başına alışveriş yapmada aksamalar, zorlanmalar yaşamaya başlar. Evine giderken kaybolma hastalarda sık görülen bir durumdur. Ayrıcı tanıda mutlaka depresyon, B12 eksikliği, tiroid hastalığı düşünülüp tetkik edilmelidir. Eksiklik durumunda replasman tedavisi verilip hastanın şikayetleri takip edilmelidir. Alzheimer tedavisinde verilen ilaçlar, hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. İlaç tedavisi yanında aile desteği, sosyal aktivitelere katılma çok önemlidir. Şu an elimizde bulunan imkanlarla hastalığı ortadan kaldırmak ne yazık ki mümkün değil" diye konuştu.

HER UNUTKANLIK ALZHEIMER DEĞİLDİR

Dr. Pekcan, hastalığa ilişkin sözlerine şöyle devam etti:

"Yol bulamama, içe kapanma, canlı hayaller görme de demansın belirtileridir. Yaşlanma ile birlikte çıkan unutkanlık bir hastalık değildir. Yaşlanmayla birlikte ılımlı unutkanlık olabilir. Bu durum ilerlemediği sürece herhangi bir hastalık belirtisi sayılmaz. Ama bu durumdaki yaşlıların unutkanlıklarında ilerleme olursa uzman tarafından görülmesinde fayda vardır. Her unutkanlık alzheimer değildir. Ailesinde de alzheimer olanlarda, felç geçiren, sık kafa travması geçiren hastalarda ve 65 yaşın üzerindeki kişilerde alzhimer olma riski daha yüksektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim