• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı
Bursa'da 6 ay önce felç geçirip hareketsiz halde Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi'ne gelen 53 yaşındaki emekli işçi, yürümeye başladı.

Bursa'da 6 ay önce felç geçirip hareketsiz halde Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi'ne gelen 53 yaşındaki emekli işçi, yürümeye başladı. 2 ayda tedaviye olumlu cevap veren Serdar Moğulkoç, şimdi de hastanedeki kol robotu tedavisi ile kolundaki hareket kabiliyetini yeniden kazandı.

Felçli hastaların umut kapısı olan Bursa'daki Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, ileri teknolojinin ürünü teknik donanım cihaz, ekipman ve uzman sağlık kadrosuyla şifa dağıtıyor.

İnmenin (felç) tüm dünyada başta gelen disabilite (engellilik) nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Serap Latif Raif, inme sonrası genellikle kolun daha çok etkilendiğine işaret etti.

Kola gelen inmelerde dünyada kullanılan sayılı kol robotu tedavisi yönteminin Türkiye'de uygulandığı merkez konumundaki hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Serap Latif Raif, cihazın robotik bir dış iskelet ve üç boyutlu çalışma alanı sağlayan elektrikli sütundan ve bilgisayar sisteminden oluştuğunu vurguladı.

Kol robotunun hastanın motivasyonunu artırıcı yönü bulunduğunu belirten Raif, "Hastalığın erken döneminde kolunda ve elinde aktif hareket olmayan hastalar, kol robotu ile çalışabilmekte ve tedaviden yarar görebilmektedirler. İnmedeki iyileşme süreci aylarca devam eder ve bu dönemde beyinin plastisitesi son derece önemlidir. Beyinin plastisitesi, sinir sisteminin tekrar yapılanması, uyum geliştirme yetisidir. İnme sonrası mümkün olan en erken dönemde tedavi programına başlanmalıdır. Kol robotu tedavisi, hastanın motivasyonunu artırıcı yönde bir etkiye sahip olduğu için uygulanan tedavi yönteminden başarılı sonuçlar alınmaktadır" diye konuştu.

Kol robotu tedavisinin hastalığın erken döneminden itibaren el ve kolun hareket bozukluklarında, kuvvetlendirilmesinde kullanılabilen bir tür tedavi cihazı olduğuna işaret eden Raif, tedavi kapsamında uygulanan tekrarlı yoğun hareket programları içeren oyunların yardımıyla kol ve el fonksiyonlarının geliştirilmesi ve kasların güçlendirilmesinin sağlandığını da sözlerine ekledi.

Yüksek tansiyona bağlı olarak pıhtı atması sonucu sağ beyin damarlarının tıkanması neticesinde 6 ay önce hastaneye getirildiğinde vücudunun boynundan aşağısını hareket ettiremediğini belirten Emekli işçi Serdar Moğulkoç ise 2 ay gibi kısa bir sürede yürümeye başladığını, kol robotu tedavisi sayesinde şimdi de kolundaki hareket kabiliyetini yeniden kazandığını vurguladı.

SGK emeklisi olduğunu belirten Moğulkoç, rahatsızlığının tedavisinde gösterdikleri çaba nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Serap Latif Raif başta olmak üzere hastane çalışanlarına teşekkür etti.

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı

Felç geçirdi, hastaneye hareketsiz geldi, yürümeye başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim