• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

'Faizlerin düşmesiyle konut satışı patlar'

'Faizlerin düşmesiyle konut satışı patlar'
Merkez Bankasının faiz indirimini memnuniyetle karşılayan konut sektörü temsilcileri, bu kararın da etkisiyle satışların ikinci çeyrekten itibaren daha da hızlanacağını belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimini memnuniyetle karşılayan konut sektörü temsilcileri, bu kararın da etkisiyle satışların ikinci çeyrekten itibaren daha da hızlanacağını belirtiyor.

Sektör temsilcileri, konut satışlarının geleceği ve TCMB'nin gecelik marjinal fonlama faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) 25 baz puan düşürmesine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye genelinde konut satışlarının şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 101 bin 703'e çıktığını anımsattı.

"Yılın ilk çeyreğinden sonra artış hızlanarak devam edecek." diyen Ağaoğlu, Türkiye'de yaşanan terör gibi bazı olumsuzlukların geçici olduğunu, terörün dünyanın her yerinde yaşanabildiğini söyledi.

Ağaoğlu, faizlerin düşüşünün çok yerinde bir karar olduğunu, gelecek ay da faiz indirimi beklediğini dile getirerek, "Faizlerin düşmesi gerçekten yerinde oldu. Satışların hızlanmasında bunun da etkisi olacaktır. Türk insanının konut talebi çok fazla. Faizler aşağı indiğinde erişim kolaylaşıyor. Dolayısıyla iç pazar canlanıyor. Dışta da talep var. Bu sayede güzel rakamlar bekliyorum." ifadelerini kullandı.

"Kredi faiz oranı yüzde 1'e düşerse satışlar patlar"

Konut satışlarında artışın devam edeceğini anlatan YDA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Doğru proje, doğru lokasyon, doğru firma-yatırımcı ve doğru fiyatlama bir araya gelince Türkiye'de gayrimenkul sıkıntı olmaz. Satışların 1 milyon 400 bine yaklaşacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Arslan, faiz indiriminin çok pozitif bir gelişme olduğunu ve hemen kredilere yansımasını beklediklerini belirterek, "Tüketiciler aylık kredi faiz oranının yüzde 1'in altında olmasını istiyor. Yani aylık yüzde 0,99 bile olsa çok farklı bir algı oluyor. Ben konut kredilerinin aylık yüzde 1'e düşmesi halinde konut satışlarında patlama yaşanacağını düşünüyorum. İnşallah TCMB bu faiz indirimlerine emin adımlarla devam ederse yansımalarını hemen göreceğiz." görüşünü paylaştı.

"Kredi kullanan artacaktır"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yatırımcının gayrimenkule özel ilgisi olduğunu, burada konut dışında gayrimenkul ürünlerine de ilgi gösterildiğini söyledi.

Yatırımcının "Bir gayrimenkul alayım, yatırım olsun" diye düşündüğünü dile getiren Torun, gayrimenkul sektörünün geniş bir alanı kapsadığının altını çizdi.

Torun, faiz indiriminden memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, "TCMB'nin bu açıklaması rakamsal açıdan olmasa da psikolojik olarak önemli. Özellikle konut alıcıları için yıllık yüzde 12-13 olan faiz oranının yüzde 10'a düşmesi sektör için önemli bir gelişme olacaktır ve konut kredisi yaygınlaşacaktır." ifadelerini kullandı.

"Faiz oranı ilk fırsatta yüzde 1,10'a düşecektir"

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ABD Merkez Bankasının (Fed) kararından sonra TCMB'nin de faiz indirime gitmesinin önemine dikkati çekerek, "Bundan sonra bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmesini bekliyoruz." dedi.

Konut kredisi faiz oranlarının şu anda yüzde 1,20'lerde olduğunu anımsatan Dumankaya, ilk fırsatta beklentilerinin bu oranın yüzde 1,10'a düşmesi olduğunu aktardı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim