• BIST 9506.79
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

'Faiz kararı hesaplar üzerine yapılmış bir karardır'

'Faiz kararı hesaplar üzerine yapılmış bir karardır'
Ekonomi Bakanı Elitaş, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır" diye konuştu.

Elitaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımından sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Elitaş, Fed'in faiz artıracağı konusunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 3 aylık dönemler halinde değerlendirilmeye çalışıldığını, ondan önce piyasa oyuncularının da çeşitli enstrümanları ortaya koyduğunu söyledi.

Fed'in faiz artışının, piyasada durgunluğu, beklentilerin oynaklığını ortadan kaldırmış olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Elitaş, bunun Türkiye'deki döviz piyasasına pek olumlu ya da olumsuz bir etki sağlamadığını ifade etti. Elitaş, şöyle devam etti:

"Belki olumlu bir etki sağladı çünkü beklentilerden ortaya çıkan dalga boyunun biraz daha azalması imkanı sağlamış oldu ki önemliydi. TCMB, bu konuda hem ABD, hem dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda, hem de Türkiye'nin 2016 ekonomik gelişmeleri doğrultusunda bir karar aldı. Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır. Buna da hep beraber uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. İş adamları nezdinde baktığımızda iş adamlarının büyümesinin, Türkiye büyümesini etkileyen bir unsur olduğunu değerlendirdiğimizde, benim gönlüm ister ki faiz oranları minimum seviyede olsun. Bu gönül arzusu ile ekonominin gerçeklerini bir araya getirdiğimizde ekonominin gerçeklerinin daha önemli planda olduğunu düşünerek, Merkez Bankasının bu kararını hepimiz bu şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim