• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

F16'lar Scramble alarmında!

F16'lar Scramble alarmında!
Suriye ile gerilen ilişkilerin ardından Hava Kuvvetleri 'Scramble Alarmı' pozisyonuna geçti. F-16'lar motorları çalışır vaziyette bekliyor.

Türk F-16'larının hava sahasını ihlal eden Suriye savaş uçağını düşürmesi, ve Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesinin İŞİD militanlarınca ablukaya alınması ile gerilen ilişkilerin ardından Hava Kuvvetleri ''Scramble Alarmı'' pozisyonuna geçti.
 
Scramble Alarmı, “Acil kalkış pozisyonunda bekleme” anlamına geliyor. En az iki F-16 uçağı kalkışa hazır biçime getiriliyor. Pilotlar, birer saatlik nöbetler halinde uçakların içinde, diğer pilotlar da Scramble binasında uçuş kıyafetlerini giymiş olarak bekliyorlar. Suriye hava unsurlarının sınıra yaklaştıkları sinyali alındığında da acil kalkış yaparak müdahale gerçekleşiyor.
 
Suriye jetinin düşürülmesi ve Türk toprağı olan yaklaşık 9 bin metrekarelik Süleyman Şah Türbesi çevresinin El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünce ablukaya alınması, Türkiye’nin de önlemlerini üst seviyeye çıkartmasına yol açtı. Kriz masası da oluşturuldu. Türk askerlerice korunan türbe, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar köyüne 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 
 
TSK  karadan ve havadan teyakkuza geçerken Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığında bulunan Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM), Suriye hava sahasını ve hava trafiğini yakından takip ediyor. Sınıra yaklaşma halinde Türk savaş jetleri uyarılarak önleme uçuşu yapılıyor. Diyarbakır’da konuşlu 181. Pars ve 182. Atmaca Filolar ile Erhaç’ta konuşlu 173. Şafak Filo da ihlallere karşı hazır bekliyor.
 
Türkiye, Süleyman Şah Türbesine en yakın askeri üs olan Şanlurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığını da, Gaziantep’te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan takviye etti. Hava savunma sistemlerinin yanı sıra tank ve obüsler bölgeye sevk edildi, personel takviyesi yapıldı. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin’de konuşlu Hudut Alayları da takviye edildi. Bordo Bereliler de bölgeye sevkedildi.

http://www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim