• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ülke genelinde 57. Alay şehitleri için düzenlenen vefa yürüyüşüne Eyüp'te toplanan yüzlerce vatandaş destek...

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ülke genelinde 57. Alay şehitleri için düzenlenen vefa yürüyüşüne Eyüp'te toplanan yüzlerce vatandaş destek verdi. Eyüp Belediyesi'nin katkılarıyla bir araya gelen vatandaşlar sabah namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'ne vefa yürüyüşünde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ülke genelinde 57. Alay şehitleri için düzenlenen saygı yürüyüşleri kapsamında Eyüp'te vatandaşlar bir araya geldi. Eyüp Sultan Camii'nde kılınan sabah namazının ardından vatandaşlara 57. Alay'ın sabah menüsü olan buğday çorbası ikram edildi. Eyüp Belediyesi tarafından ikram edilen çorbanın ardından vatandaşlar Edirnekapı Şehitliği'ne doğru yola çıktı. Yürüyüş sırasında gençler 200 metre uzunluğunda dev Türk Bayrağı açarak hayatını kaybeden şehitler için tekbirler getirdi.

Geleceğe umutla baktığını ifade eden Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "101 yıl önceki sahne canlandı gözümün önünde. 57. Alayı oluşturan gençlerimiz vardı. Bugünde burada gençlerimiz ülkenin her köşesinden geldi. O günkü gençlerimiz vatanına, yurduna, geçmişine, geleceğine sahip çıkmak için heyecanlıydılar, fedakârdılar. Her türlü zorluğa karşın vatanlarını savundular. Bugün burada olan gençlerimizde aynı heyecanı yaşıyor. Geleceğe umutla bakıyorum ve gençliğimizle gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitler için Edirnekapı Şehitliği'nde Kur'an-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından yürüyüş sona erdi.

57. ALAY HAKKINDA

57. Alay, Çanakkale Savaşı'nın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı alayıdır. 19. Fırka'ya bağlı üç alaydan 72, 77 ve 57 biri olarak Tekirdağ Yarkışla mevkiinde (şimdiki Araştırma ve Uygulama hastanesi alanı) 1 Şubat 1915 tarihinde kurulan 57. Alay'ın alay komutanı, Hüseyin Avni Bey (Arıburun)'dir.

22 Şubat 1915 tarihinde 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale'ye doğru yola çıkarak, 25 Şubat 1915 tarihinde eski adı Maydos olan şimdiki adı ile Eceabat'a vardı. 19. Fırka'nın bağlı olduğu 5. Ordu Komutanlığı'nın Enver Paşa tarafından kurulmasından sonra 57. Alay, genel ihtiyat (yedek) olarak 26 Mart 1915'te Bigalı Köyü'ne intikal etti. Bu tarihten, 24 Nisan 1915 tarihine kadar bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni tarafından sürekli eğitime tabi tutulan 57. Alay Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde tatbikatlar yaptı.

Bigalı Köyü'nde eğitim ve tatbikat faaliyetlerini yürüttüğü sırada 57. Alay'ın birkaç kez 5. Ordu tarafından yeri değiştirilmek istenmişse de Mustafa Kemal'in çıkartmanın yapılacağı yere en yakın noktalardan biri olmasından ötürü Bigalı Köyü'nde kalma yönünde ısrarcı olmuş ve bunda da başarılı olmuştur. Böylece 57. Alay, Bigalı Köyü'nde kalmış, 25 Nisan 1915 sabahı, kendisine bu yönde bir emir gelmemiş olmasına rağmen Mustafa Kemal'in kişisel inisiyatifiyle düşman çıkartmasını haber alır almaz Conkbayırı'na doğru hareket etmiştir. 57. Alay'ın, Conkbayırı'na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3 bin subay ve asker, Conkbayırı'na varıldığı anda bizzat Mustafa Kemal'in yönetiminde kendisinden yaklaşık 4-6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir.

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Eyüplü Vatandaşlardan 57. Alay Şehitleri İçin Vefa Yürüyüşü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim