• BIST 9645.02
  • Altın 2418.361
  • Dolar 32.546
  • Euro 34.665
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 18 °C

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı
Antalya'da bu yıl gerçekleştirilen çiçek temalı" EXPO 2016" " organizasyonun sembolü olan Şakayık çiçeği çiçeği Kuşadası'na bağlık Dilek Yarımadası-Büyük...

Antalya'da bu yıl gerçekleştirilen çiçek temalı" EXPO 2016" " organizasyonun sembolü olan Şakayık çiçeği çiçeği Kuşadası'na bağlık Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda da ortaya çıktı.

Antalya ve Denizli yakınlarında yetiştiği bilinen endemik türler arasında yer alan Şakayık çiçeği, fauna ve florasıyla dünyaca ünlü olan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda açmaya başlaması uzmanların dikkatini çekti.

Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı'daki Dilek Yarımadası, Büyük Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, Milli Park Mühendisi Mesud Gümüş, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) bilim danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik ile EKODOSD üyelerinin katılımıyla şakayıkların yetiştiği milli park içindeki yaklaşık bin metre yükseklikteki alanda inceleme yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, doğal bitki örtüsü açısındanTürkiye'nin en zengin milli parklarının başında gelen Dilek Yarımadasının titizlikle korunması gerektiğini söyledi. Milli parkın değerlerinin farkına varılması ve korunarak, tanıtılması gerektiğini kaydeden EKODOSD Başkanı Sürücü, şunları söyledi: "Doğal bitki örtüsü açısından Türkiye'nin en zengin milli parklarının başında gelen Dilek Yarımadası, 6 Dünya endemiği ve 18 Türkiye endemiğinin içinde olduğu 804 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yeterli bilimsel çalışmalar yapıldığı takdirde bu sayının çok artacağı bilim insanlarınca da belirtilmektedir. Dilek Yarımadası jeomorfolojik yapısı nedeniyle kısa mesafedeki iklimsel özelliklerinin aniden farklılaşması ve coğrafik yapısının bir yarımada şeklinde olmasının getirdiği avantajları ve Milli Park olması sayesinde, zengin biyolojik çeşitliliği günümüze kadar korunarak gelmiştir. İnsanın doğaya olan müdahalesi sonucunda birçok türün yol olduğu ve yaşam alanlarının tahrip edildiği görülmektedir. Kuşadası'nın çevresindeki bazı önemli bitki türleri ve yaşam alanları da yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İnsan müdahalesi olmamasından dolayı 1966 yılından bu yana Milli Parkın bitki örtüsü ve endemik türleri korunabilmektedir. Bu türlerden biri de şakayıklardır. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Türkiye'nin en iyi korunan alanlarından biridir. Doğa Koruma ve Milli Parklar başta olmak üzere kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yöre insanlarının burada yaptıkları işbirliği çok önemlidir. Milli Parkın korunarak geleceğe taşınması için, bu işbirliği ve duyarlılık devam etmelidir "

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

EXPO 2016’nın Sembolü Kuşadası Milli Parkı’nda Açtı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim