• BIST 9731.74
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Eximbank ve KGF’den giyim ihracatçısına 100 milyon lira kredi desteği

Eximbank ve KGF’den giyim ihracatçısına 100 milyon lira kredi desteği
Eximbank, giyim ihracatı yapan şirketlere kullandırılması kaydı ile Kredi Garanti Fonu'na (KGF) 100 milyon lira ilave kefalet limiti verecek.

Eximbank, giyim ihracatı yapan şirketlere kullandırılması kaydı ile Kredi Garanti Fonu'na (KGF) 100 milyon lira ilave kefalet limiti verecek. İhracatı 200 bin ila 2 milyon dolara denk gelen şirketlerin kullanabileceği limit, firma başına maksimum 2 milyon lira olacak.

Kredi anlaşması İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli tarafından paraflandı.

Hikmet Tanrıverdi, bin 300 lira asgari ücretten ileri gelen maliyet artışının yanı sıra dünyada ve bölgede devam eden sorunların giyim ihracatçısına olumsuz etkilerini önlemek için projeler ortaya koyduklarını dile getirdi.

Tanrıverdi, "Rakibimiz ve bize rakip olmaya aday ülkelerin hemen hepsinde işveren üzerindeki istihdam maliyetleri Türkiye'nin altında seyrediyor. Şirketler için zaten ciddi sıkıntılardan biri olan kıdem tazminatı ödemeleri, ücret artışları ile beraber KOBİ konumunda firmalarımız için daha ağır bir yük haline geldi. Üretim maliyetlerinde artışın yanı sıra Rusya dâhil yakınımızda bulunan ülkeler ile yaşadığımız sorunlardan ötürü çok dikkatli olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz." dedi. Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"200 bin ila 2 milyon dolar ihracat yapan KOBİ konumunda üyelerimiz için temin ettiğimiz finansmana bu girişimlerimizin bir ürünü diyebiliriz. Parafladığımız protokol ile Eximbank, İHKİB üyesi KOBİ'lere kullandırılmak kaydı ile KGF'ye 100 milyon liralık ilave kefalet limiti veriyor. Bu kategoriye giren 2 bin 13 firmamız 2015 itibari ile 1 milyar 724 milyon dolar ihracat yaptı. Söz konusu firmalarımızın önemli kısmı finansmana erişimde sorunlar ile karşı karşıya. Bankalara göre daha esnek olan KGF teminatı sayesinde bu üyelerimiz ihracatlarını 2-3 kat arttırabilecek. Böylece diğer sektör ve firmalara da örnek teşkil edeceğimiz kanısındayım. Bu örnek adımı daha da genişletmek için hükümetimize ve ekonomi yönetime sunmayı planlıyoruz."

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da 2015'te ihracata 20 milyar doları nakdi kredi, 10 milyar doları sigorta imkânı olmak sureti ile 30 milyar doları aşan finansman sunduklarını bildirdi. Kredi kullanan 5 bin 720 firmanın yüzde 76'sının KOBİ olduğunu vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:

'KOBİ'lerin de ihracata yönelmeleri adına KOBİ'lere tüm nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası programlarımız kapsamında önem vererek, taleplerini en kısa zamanda karşılama gayretindeyiz. KGF kefaleti ile başvuran İHKİB üyeleri Eximbank'ın diğer kısa, orta ve uzun vadeli kredi programlarından da öncelikli olarak yararlanacaklar. İlaveten KOBİ'lere özel tasarladığımız kredi programlarımız bulunuyor.'

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli ise, "İHKİB ile imzaladığımız bu protokol sayesinde hazır giyim ihracatçısı, daha düşük maliyetle, yüzde 2 yerine 1,5 komisyonla kredi kullanma imkânı bulacak." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim