• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Evlenenler kredi çekmek yerine satın alsınlar

İktisatçı ve eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, evlenecek çiftlere seslenerek, "Yeni evlenenler bankalardan kredi çekmek yerine satın alsınlar, işin içine haram katmasınlar" dedi.
İktisatçı ve eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, 9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı'nda yaptığı açıklamada, katılım bankalarının, müşterinin beğendiği evi satın alıp, alış fiyatı üzerine kar ekleyerek müşteriye istediği taksitte sattığını belirterek, herkesin bu bankalar aracılığıyla konut ve araç finansmanı kullanarak evlerini ve araçlarını satın almaları önerisinde bulundu.
 
Yalçıntaş, mevzuatın İslami kurallara göre hazırlandığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Müslümanlar gönül rahatlığıyla katılım bankaları aracılığıyla ev ve araç satın alsınlar. Bu katılım bankaları bir mevzuatla kurulmuştur. Gitsinler kar nispetiyle pazarlık etsinler evlerini alsınlar. Onu katılım bankası oraya ödeyecek. Sonra da o evi alan taksitler halinde bankaya karını kazandırarak geri ödeyecek. Halbuki katılım bankaları o evi önce kendisi alıyor sonra o evi bir kar payıyla satıyor. Faiz şeklinde değil, karla yani herhangi bir gayrimenkul tüccarının ev alıp satması gibi veya iş adamının bir arabayı alıp onu satması gibi."
 
Özel finans kurumlarının faal bir şekilde kendi İslami araçlarıyla finansmanda bulunduklarını ve sağlam esaslara sahip, kar ve zarar paylaşım esasına dayanan katılım bankalarının, şiddetli krizde iflas etmediği gibi mükemmel çalıştığını ve yatırımları finanse ettiğinin altını çizen Yalçıntaş, 15 sene önce 20 konvansiyonel bankanın ise iflas ettiğine işaret etti.
 
Bu bankalara paralarını yatıranların büyük sıkıntı çektiğini aktaran Yalçıntaş, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"İslami kurallara göre çalışan bankalar bir alternatif olarak ABD dahil bir çok ülkede işlemektedir. Bu bankaları tercih edenler konvansiyonel bankaların çok gelişmiş olmasına rağmen hem yatırım hem de para ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bazı ülkelerde klasik bankalar da islami finans pencereleri açıyorlar."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim