• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

‘Evlendirilmekle bir çocuğun çocukluğu bir gecede elinden alınıyor’

‘Evlendirilmekle bir çocuğun çocukluğu bir gecede elinden alınıyor’
Türkiye Barolar Birliği'nde "Çocuktan Gelin Olmaz" konulu bir kurultay düzenlendi.

Türkiye Barolar Birliği'nde "Çocuktan Gelin Olmaz" konulu bir kurultay düzenlendi. Kurultay'da çocuk gelinlerin insanlık suçu olduğu kaydedilirken, "Bu suç öyle bir suç ki, işlendiği anda artık telafisi imkansızdır. Çünkü, bir çocuğun en temel hakkı olan çocukluğunu yaşama hakkı bir gecede elinden alınıyor." denildi.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu ( TÜBAKKOM), Ankara'da "Çocuktan Gelin Olmaz" konulu bir kurultay düzenledi. Türkiye Barolar Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen kurultaya çok sayıda akademisyen, hukukçu ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Kurultay ile sadece resmi kayıtlara geçen çocuk yaşta yapılan evlilik sayısının dahi ülkenin geleceğinde ne denli olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çekilmek istendi. Çocuk evliliklerin büyük oranda kız çocukların sorunu olması nedeniyle "çocuktan gelin olmaz" denildi. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan, çocukların cinsel istismarının insanlık suçu olduğunu, küçük yaştaki çocukların evliliğini hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı. Türkiye'de halen 100 binlerce çocuk evliliklerin yapıldığına dikkat çeken Gündoğan, "Bu suç öyle bir suç ki, işlendiği anda artık telafisi imkansızdır. Çünkü, bir çocuğun en temel hakkı olan çocukluğunu yaşama hakkı bir gecede elinden alınıyor. Aynı adam öldürme gibi. Her ikisinde de suç işlendiği andan itibaren artık geri dönüşü yok." diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise açılış konuşmasında şiddet gören ve korkudan kendini savunur pozisyonunda gösteren fotoğrafların paylaşılmaması gerektiğini, bunun bir kesime kadınları aciz gösterirken bazılarını da tahrik edebileceğini söyledi. Kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddete karşı toplumsal tepkinin gösterilmesinin şart olduğunu ifade eden Feyzioğlu, bu tür vakalara karşı toplumsal duyarlılığı artıracak kampanyalar yapılması üzerinde durdu.

Tüm gün sürecek Kurultay'da Avrupa Konseyi GREVİO Başkanı Prof. Feride Acar ise kadınlara yönelik şiddetle mücadelede Avrupa standardı olarak "İstanbul Sözleşmesi'nden söz etti ve çocuk yaştaki evliliklerin de bu kapsamdaki yükümlülükleri kapsadığını bir sunumla anlattı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim