• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Evinizi Sabah Saatlerinde Havalandırmayın!

Evinizi Sabah Saatlerinde Havalandırmayın!
Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mahmut Özkırış, bahar aylarını zorlukla atlatan alerjik rinit hastalarına bazı önerilerde...

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mahmut Özkırış, bahar aylarını zorlukla atlatan alerjik rinit hastalarına bazı önerilerde bulundu.

Burun akıntısı ve kaşıntıyla kendini gösteriyor

Bağışıklık sistemi, bireyleri zararlı organizmalardan korurken, bazı alerji yapıcı maddelere karşı bir immünglobulin üretiyor. Ancak genetik yatkınlığı olan bazı insanlarda aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı bir reaksiyon gelişiyor. Dr. Özkırış, hassasiyeti olan kişilerin aşırı reaksiyonlar ile karşılaşmaması için bu maddelerden korunması gerektiğini bildirdi. Dr. Özkırış, "Saman nezlesi; göz ve burun akıntısı, üst üste gelen hapşırıklar, boğazda yanma, kaşıntı veya yabancı cisim hissi gibi belirtiler gösteriyor. Özellikle bitkilerin yeni canlandığı bahar mevsiminde oluşan polenler, ev tozları ve bakteriler bu hastalığı tetikliyor" dedi.

Ailede alerji varsa risk artıyor

Allerjik rinitli kişilerde ürtiker, egzama, astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığının daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Mahmut Özkırış, "Alerjik rinit ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebiliyor; uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiliyor, okul ve iş gücü kaybına yol açabiliyor" diye konuştu. Dr. Özkırış, genetik kalıtım sebebiyle hastalığı taşıyan kişilerle ilgili şu ifadeleri kullandı: "Bir kişinin ailesinde astım, alt veya üst solunum yolu rahatsızlığı varsa, saman alerjisi görülme riski de artıyor. Eğer hem anne hem de babada saman alerjisi varsa, çocuklarında bu rahatsızlığın görülme riski yüzde 50 oranında seyrediyor. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların bu dönemde daha tedbirli olmaları gerekiyor."

Kıyafetler yatak odasında çıkarılmamalı

Dr. Mahmut Özkırış, alerjik rinitten korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle açıkladı: "Kıyafetleri, polenler üzerine kolayca yapıştığı için dışarda kurutmamak gerekiyor. Günlük kıyafetlerin yatak odasında çıkartılmaması, saçlara yapışan polenden temizlenmek için yatmadan önce saçların yıkanması, polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde ev veya kapalı yaşam alanlarının havalandırılmaması gerekiyor." Dr. Mahmut Özkırış, bunlarıın yanı sıra polenlerin aktif olarak bulunduğu dönemlerde polen maskesi kullanılmasını da öneriyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim