• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Evde alzheimer hastaları olanlar dikkat

Evde alzheimer hastaları olanlar dikkat
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömür Tatlıkazan, evinde alzheimer hastası bulunanları, “Ev ve oda girişlerindeki küçük eşikleri kaldırın. Kesici ve yanıcı malzemeleri hastanın yakınından uzak tutun" diyerek uyardı.

‘Unutkanlık ve Alzheimer Hastalığı’ başlıklı seminer veren Özel Medicabil Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömür Tatlıkazan, Alzheimer’ın belirtilerini, aşamalarını, etkilerini, risk faktörlerini, hastalığı önlemek için alınması gereken tedbirleri, Alzheimer hasta yakınlarının hastalarının ve kendilerinin hayatını daha kolaylaştırmak için yapması gerekenleri anlattı.

TÜRKİYE’DE 400 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR

Türkiye’de yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası bulunduğunu, Alzheimer hastalığının ileri yaşlarda artrit, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diyabetten sonra en sık rastlanan 5. hastalık, kalp hastalığı ve kanserden sonra en maliyetli 3. hastalık olduğunu aktaran Dr. Tatlıkazan, şu bilgileri verdi: “Alzheimer hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. En sık gözlenen başlama şekli unutkanlık. Hastalığın ana belirtisi olan unutkanlığa zihinsel işlevlerde bozulma da ekleniyor. Konuşmalarını anlamak gittikçe güçleşiyor. Hastalarda suçlamalar, hayaller, aşırı bağımlılık, hırçınlık gibi kişilik değişiklikleri gözleniyor.”

ERKEN TEŞHİS ALZHEİMER’İ YAVAŞLATIR

Alzheimer’ın kesin bir tedavisi olmadığını ancak hastaya verilebilecek tıbbi ve sosyal yardımın bir an önce tamamlanması bakımından, zamanında ve doğru şekilde teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Tatlıkazan, “Günümüzde klinik belirtileri ve günlük yaşam aktivitelerini mümkün olduğunca düzeltmeye yönelik ilaçlar kullanılıyor. Böylece hastaların hem zihinsel hem de davranışsal sorunları büyük ölçüde rahatlıyor. Erken tedaviyle hastalığın ilerleme hızında yavaşlama sağlanıyor. Hastanın yaşam kalitesi artarken, sosyal hayattaki saygınlığı, yakınları üzerindeki yükü de azalır.” dedi.

HASTA YAKINLARINA TAVSİYELER

Alzheimer hastaları için günlük yaşamlarını kolaylaştıracak önerilerde bulunan Dr. Tatlıkazan, şunları sıraladı: “Eve girişte odaların girişinde küçük eşikler varsa bunları kaldırın. Kesici ve yanıcı malzemeleri hastanın yakınından uzak tutun. Özellikle banyo zeminine, halıların ve kilimlerin altına kaymayı engelleyecek malzemeler serin. Odalarda ve koridorlarda fazla eşya bulundurmayın. Tek başına dışarı çıkarken hasta adının ve yakının iletişim numarasının olduğu kimlik bilgisinin yanlarında bulunduğuna emin olun.”

Hasta yakınlarının da kendine mutlaka zaman ayırması tavsiyesinde bulunan Uzm. Dr. Tatlıkazan, “Tüm zamanınızı hastanız için harcamayın çünkü bir süre sonra tükenirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızla da zaman geçirin. Mutlaka yardım isteyin. Sorumluluklarınızı paylaşın. Kendinizi de yetebildiğiniz için kutlayın.” tavsiyelerinde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim