• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Euro Bölgesi zirvesinde Yunanistan'a 3. yardım paketinde anlaşma sağlandı!

Euro Bölgesi zirvesinde Yunanistan'a 3. yardım paketinde anlaşma sağlandı!
Yunanistan Euro'dan çıkarılmayacak. Gelecek üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar Euro'ya kadar yardım yapılacak.

Brüksel'de 17 saat süren Yunanistan'ı iflastan kurtarma maratonu uzlaşmayla sonuçlandı. Gece boyu süren müzakerelerden sonra uzlaşma haberini ilk olarak, sabah saat 8.45'te Belçika Başbakanı Charles Michel, Tweetle dünyaya duyurdu. Belçika Başbakanı'nın Tweet'i sadece bir sözcükten ibaretti: “Uzlaşıldı.” Hemen ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Polonya Başbakanı Donald Tusk'un Tweet'i geldi. Tusk “Eurogroup Zirvesi oybirliğiyle uzlaşmaya vardı.Yunanistan'a AB Kurtarma Şmsiyesi (ESM) programı için herşeyl tamam” dedi. Bu iki Tweet'in ardından AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker sahneye çıktı. Juncker Yunanistan için “Euro'dan çıkış yok” dedi. 

MERKEL AÇIKLADI

Kamuoyuna arka arkaya sızan bu açıklamalardan sonra Euro bölgesi patronu Almanya Başbakanı Merkel kameralar önüne çıktı. Başbakan Merkel, Yunanistan'ı iflastan kurtarma konusunda oybirliğiyle uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. “Yararları zararlarından daha çok” diyen Başbakan Merkel, Yunanistan'ın gelecek üç yıl içinde 82 ile 86 milyar Euro arasında mali desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Merkel, zirvede karar altına alınan reformları Yunanistan Meclisi'nin çarşamba gününe kadar onaylaması gerektiğini, ardından Almanya Parlamentosu'nu olağanüstü toplayıp yardım paketine onay isteyeceğini söyledi. Başbakan Merkel, Alman meclisi'ne gönül rahatlığıyla onay vermelerini tavsiye edeceğini vurguladı.

MECLİSLER ONAYLAMAK ZORUNDA

Yunanistan Meclisi, özellikle turizm sektöründe vergi zammını, emekli sisteminde köklü reformları ve İstatistik Dairesi'nin yeniden yapılanmasını öngören reformları çarşamba gününe kadar onaylamak zorunda. Yunanistan Parlamentosu'nun onaylaması durumunda Euro bölgesi ülkeleri Yunanistan'a yardım paketini kendi meclislerinin onayına sunacak. Meclislerden onay çıkması durumunda Yunanistan'a üçüncü yardım paketi için müzakereler başlayacak. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim