• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Euro 3 liraya koşuyor!

Euro 3 liraya koşuyor!
Euro/dolar paritesi 1,1231 ile son iki ayın zirvesine çıktı. Euro içeride de 3 liraya yaklaştı.

Euro bölgesi devlet tahvil getirilerindeki yükseliş ortak para birimi Euro'yu destekliyor. Euro, dolar karşısında yükselmeye devam ediyor. Euro/dolar paritesi 1,1231 ile son iki ayın zirvesine çıktı. Euro/TL ise 2,9912'ye yükselerek 3 liraya yaklaştı.

Almanya'nın devlet tahvillerinin getirisi deflasyon endişelerinin azalması ve Yunanistan'ın mali yardım müzakerelerinin sonuca ulaşacağı beklentisiyle dün iki yılın en sert yükselişini kaydetti.
 
FED'İN FRENİ SINIRLI KALDI

NOT: Euro/TL'nin gün içindeki seyrini gösterir.

Euro, Fed'in para politikası hakkında dünkü açıklamasının ardından kazanımlarını azaltsa da daha sonra yönünü yeniden yukarı çevirdi. Fed dün sona eren para politikası toplantısında ABD ekonomisinin kış aylarında kaydettiği yavaşlamayı kısmen geçici faktörlere bağladı. Euro saat 14:51 itibariyle 2.9811 liradan işlem görüyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, şunları söyledi:

NEDEN YÜKSELİYOR?

"Avrupa tarafında bugün gelmiş olan veriler eşiğinde Euro’nun global bazda güçlü konumunu koruduğunu görüyoruz. Bugün Euro Bölgesi’nde Nisan ayında TÜFE yıllık bazda değişiklik göstermedi ve beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Mart ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 0,1 gerilemişti. Çekirdek TÜFE ise Nisan ayı verilerine göre yüzde 0,6 seviyesinde kalmaya devam etti.

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programının Euro Bölgesi’nde özellikle büyüme ve enflasyon görünümüne uzun vadede olumlu etkisinin olması bekleniyor. Bu çerçevede öncü göstergelerde ve güven endekslerinde de bir kıpırdanma söz konusudur.

Yunanistan ile olan müzakerelerde, son olarak Yunanistan tarafından “taviz verilebileceğine” ilişkin açıklamalar da anlaşma olabileceği iyimserliği doğurdu. Diğer yandan dolar endeksi de 95,00 seviyesi aşağısına gerilemekle beraber Euro’daki değer kazancını açıklamaktadır. Bu nedenden dolayı güçlü Euro, EURUSD paritesi etkisi üzerinden EURTRY paritesini de yukarı yönlü etkilemektedir.

2.9740 ÖNEMLİ BİR DESTEK!

EURTRY paritesinde 2,9740 seviyesi önemli destektir. Geniş resimde ise 2,9500 üzerinde tutunma gerçekleştiği sürece EURTRY paritesinde 3,0000 ve 3,0200 seviyeleri hedeflenebilir.

EURUSD paritesinin 1,1000 seviyesinin, USDTRY paritesinin 2,6500 seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi EURTRY paritesinin eğiliminin de yukarı yönlü olmasına neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bu iki paritedeki kritik destek seviyeleri EURTRY paritesinde gevşeme görülebilmesi için takip edilmelidir."

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim