• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

ETSO'dan 'mesleki yeterlilik' açıklaması

ETSO'dan 'mesleki yeterlilik' açıklaması
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan...

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda da önemli değişiklikler yapan kanuna ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu değişikliklerin en önemlilerinden birinin çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren "belge zorunluluğu" getirilen meslekler olduğunu ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, şunları kaydetti: "Kanuna göre, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca çıkarılan tebliğde belirtilen 40 meslekte, 25 Mayıs 2016 tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişiler çalıştırılamayacak. Buna ilaveten, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişileri çalıştıran işletmelere de kişi başı 500 Tl idari para cezası uygulanacak."

BELGE VE SINAV ÜCRETLERİNE DEVLET DESTEĞİ

Erzurum'daki işverenlerin ileride mağdur olmamaları için konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerektiğini vurgulayan Yücelik, "2017 Aralık ayına kadar, Mesleki Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulu kararıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bu dönüşüm sürecinde sınav ve belgelendirme ücretlerinin devlet tarafından karşılanacak olması, işçi ve işverenlerimiz için son derece iyi fırsattır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Mesleki Yeterlilik Belgelendirilmesiyle ilgili ETSO bünyesinde, birim oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen ETSO Başkanı, şu ifadeleri kullandı: "Bu birimimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki ile kurulmuş olan MEYBEM A.Ş. ile üyelerimize hizmet verecek. Sınavlara girenler, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklar."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim