• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

ETSO Meclis Başkanı Özakalın, Erzurum’a çekim gücü yatırım istedi

ETSO Meclis Başkanı Özakalın, Erzurum’a çekim gücü yatırım istedi
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu (ŞEB) Erzurum'da gerçekleştirildi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu (ŞEB) Erzurum'da gerçekleştirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı forumda konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın,"Devlet çekim gücü oluşturursa, özel sektör de itici bir güç oluşturur" dedi.

Müceldili Konağı'nda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında yapılan Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu (ŞEB) iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. Öğleden sonraki oturuma kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Açılış konuşmalarını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in yaptığı oturumda, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da bir konuşma yaptı. Erzurum ve bölgenin çıkarılan yatırım teşviklerinden yeterince yararlanamadığını söyleyen Başkan Özakalın, yeni çıkarılması düşünülen teşvik kanununda 5084 Sayılı Teşvik Kanunu'nda yer alan avantajların bulunması gerektiğini belirtti. Cazibe Merkezleri Projesi'nin hala açıklanmamasının yatırımcıları tedirgin ettiğinin altını çizen Başkan Özakalın," Yerel yönetimler, kamu ve kuruluşlar tüm ihtiyaçlarını yerel firmalardan temin etmelidirler. Yerel yönetimlerin kurduğu şirketlerden temin edilen ihtiyaçlar, kente bir katkı sağlamamaktadır" dedi.

Başkan Özakalın şunları söyledi:

CAZİBE MERKEZLERİ VE KALKINMA AJANSLARI

"Cazibe Merkezleri Programı Erzurum'da umutları yeşertti, ancak devam eden süreçte ilde yatırım yapmak isteyen müteşebbisler bir bekleyiş içerisine girdi. Programın hangi aşamada olduğunu merak ediyoruz. Program 2. OSB'deki çalışmaları bir anlamda öteledi. En kısa zamanda belirsizliğin giderilip yatırımcıya güven telkin edilmesi gerekir. Kalkınma Ajanslarının projelerinden belediyelerin yararlandırılması, kalkındırmayı amaçlayan bir kurumun asıl amacını yansıtmamaktadır. Kalkınma ajansları yalnız özel sektöre destek vermelidir."

TEŞVİKLER, TARIM VE HAYVANCILIK

"Bölgede uygulanan teşvikler, illere yeni yatımcı çekmemiştir. Bir dönem uygulanan ve mevcut yatırımların da dahil edileceği 5084 sayılı kanun gibi geniş kapsamlı bir teşvik yasasına ihtiyaç duyuyoruz. Geçmişte Tarım ve Hayvancılık merkezi olan Erzurum, son dönemlerde bu anlamdaki gerçek potansiyelini kaybetti. Tarım ve hayvancılık, bölgemizde istihdamın baş sektörü. Bu sektör, bölgemizde ve ilimizde yaşanan göçün daha da fazla olmasını engelleyen bir sektör. Geçmişte Türkiye'nin ihracatının yüzde 6'sı ilimizden yapılıyordu ve yoğunluklu et ve et ürünleri oluşturuyordu. Bu sektörde gerçek yatırımcılara teşvikler verilmeli.

TİCARET VE İHRACAT

"Erzurum sanayi ayağı zayıf olan illerden birisi. "Bu nedenle şehrimizde ticaretimizi canlı tutmak zorundayız. Ticaret erbabımız güçlü kılmak mecburiyetindeyiz. Bunun için de yerel idarelerin ihtiyaçlarını yereldeki firmalardan karşılamasını önemsiyor ve bunu her zaman dile getiriyoruz. Ülkemizdeki 135 bin işleme KOBİ statüsünde ve istihdamın da yüzde 80'ini bu KOBİ'ler oluşturuyor. Bu açıdan KOBİ'lerin azami ölçüde desteklenmesinin büyümemize azami katkı sağlayacağına inanıyoruz. İhracatımız çok düşük. Sınır komşumuz olan 6-7 ülke ile ihracatımız çok yüksek seviyelere çıkabilir. Fakat bölgemiz sınırlarında yaşanan siyasi gelişmeler ihracatımızın artmasını engellemektedir."

EĞİTİM VE SAĞLIK

"Uzun yıllardan beri bölgenin gelişmesinde, eğitim, sağlık ve turizmin önemini dile getiriyoruz. Maalesef bu sektörlerde de arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Hizmet sektörünün yanı sıra hayvancılık dahil sanayileşmede fırsatları değerlendiremedik. Bu konuda Cazibe Merkezleri Programı'nın bizlere yeni fırsatlar sunacağını ümit ediyoruz."

ÇEKİM GÜCÜ VE ULAŞIM YATIRIMLARI

"Devletimizin yatırımcıya bölge için bir çekim gücü oluşturmasını bekliyoruz. Bursa örneğinde olduğu gibi sektörel kümelenmenin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Devlet çekim gücü oluşturursa, özel sektör de itici bir güç oluşturur. Bu çekim gücü yalnız Erzurum'un değil, bölgenin kalkınmasını sağlar. Ulaşım yatırımları ilimizde çok büyük kazançlar sağlamaktadır. İlimizde bu sektörde bir koyup 10 katı kazanmak mümkün. Bu anlamda Erzurum Havalimanı'nda kış mevsimlerinde yaşanan uçak sefer iptallerinin önüne geçilmesi gerekiyor. Erzurum'da şu anda 2016 yılında kurulan Cat-2 sistemi bulunuyor. Bu yeterli değil. Bu sistem görüşün kısıtlı olduğu, sisli, yağmurlu ve karlı havalarda minimasız bir iniş sağlayan Cat-3 sistemine geçilmesi gerekiyor.

EĞİTİM VE KAMU-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Erzurum, geçmişten bugüne bir "eğitim şehri" kimliğine sahiptir. Şehrimiz 80 bini örgün olmak üzere yaklaşık 350 bin öğrenciye sahip. Sektördeki 10 bin çalışan ile bu alanda genç ve dinamik bir eğitimci kadrosuna sahibiz. Bu gücün pozitif kullanılması çok önemli.

"Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesinin ilin bu konudaki altyapısını güçlendirir. Bunun için Cumhurbaşkanımızın verdiği önemi bürokrasiden de bekliyoruz. Eğitimli ve çok çeşitli insan profili olan ilimizde KÜSİ ve teknokentler gerçekten büyük önem arz ediyor. En önemli yatırımlar, bilime ve insana olan yatırımlardır. Dolayısıyla ilgili bakanlıkların daha fazla desteklerini bekliyoruz. Girişimciliğe her zamankinden daha çok önem vermeliyiz. Bilimsel çalışmalar sanayiye entegre edilirse sadece bölgemiz değil, ülkemiz de kalkınır."

KONUT SEKTÖRÜ

"Belediyeler, kendi konut şirketlerini kurup, arsa üretip, kendi yaptıkları konutları satıyorlar. Belediyelerin asıl amacı, arsa üretip özel sektöre sunmak ve tip projeler hazırlayarak kente vizyon kazandırmak olmalıdır."

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, ilk defa iş adamlarının yoğun bir şekilde katıldığı bir forum düzenlendiğini belirterek, bu konuda AK Parti İl Başkanlığına teşekkür etti. Başkan Özakalın, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası ve Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'nin ortak hazırladığı bir raporu da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim