• BIST 9530.47
  • Altın 2477.956
  • Dolar 32.4838
  • Euro 34.8308
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

ETO Başkanı Güler: İhracat destek mevzuatının değişmesi lazım

ETO Başkanı Güler: İhracat destek mevzuatının değişmesi lazım
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Türkiye'nin ihracatının gelişmesi için destek ve teşvik mevzuatının yeniden düzenlenmesi, ticaret...

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Türkiye'nin ihracatının gelişmesi için destek ve teşvik mevzuatının yeniden düzenlenmesi, ticaret müşavirliklerinin etkinliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Eskişehir Ticaret Odası, Ekonomi Bakanlığı, TOBB ve Uludağ İhracatçılar Birliği'nin işbirliği ile dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi. ETO Meclis Salonu'nda düzenlenen seminere Eskişehirli firmaların temsilcileri katıldı. Seminer öncesinde konuşan ETO Başkanı Metin Güler, yakın coğrafyada yaşanan belirsizlik ve Asya ekonomilerindeki çalkantının ülkemizin ihracatını da olumsuz etkilediğini kaydetti. Güler, 2014 yılında 157.4 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın 2015 yılında yüzde 9'a yakın düşerek, 143,7 milyar dolara gerilediğini vurguladı. 2016 yılının ilk iki ayında da düşüşün devam ettiğini belirten Güler, Eskişehir için de istatistiklerin benzerlik gösterdiğini ve 2015 yılında yüzde 6 düşüş meydana geldiğini dile getirdi.

'TİCARET MÜŞAVİRLİKLERİMİZİN DAHA ETKİN OLMASI LAZIM'

Güler, bütün bu rakamların ihracatın daha çok desteklenmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti. İhracat destek mevzuatına yeni enstrümanların eklenmesi gerektiğini, özellikle dış ülkelerde faaliyet gösteren ekonomi bakanlığına bağlı ticaret müşavirliklerinin daha etkin çalışması için yeni yöntemler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Güler, "Örneğin Tayvan'ın İstanbul'da faaliyet gösteren ihracat destek birimi var. Tayvan'dan mal almak isteyen olursa bu birim o ülkeye seyahat edecek iş adamının uçuş masraflarını bile karşılıyor. Türkiye'nin de böyle teşvikler geliştirmesi, potansiyel alıcılara böyle bir destek sağlaması çok önemli" diye konuştu.

'YURT DIŞI FUAR DESTEĞİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ'

Güler, ihracat desteğinde son 10 yıla iyileştirmeler de yapıldığını ancak destek sisteminde aksayan yönlerin olduğunu vurguladı. Güler, şöyle dedi: "Örneğin yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesine ilişkin bir tebliğ var. Bu tebliğe göre yurtdışı fuar desteğinden yararlanmak için illa şirket olmak gerekiyor. Yani gerçek kişi olan bir tacir bu destekten yararlanamıyor. Adam ihracat yapıyor, ihracatçı birliğine üye kabul ediliyor ve aidat ödüyor. Vergisini de veriyor. Ama "yurtdışı fuar desteğinden yararlanmak istiyorum" dediğinde olmaz deniyor. Bu mevzuatın da değişmesi lazım. Çünkü burada çok büyük bir mağduriyet yaşandığını görüyoruz."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim