• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Etin yanında yoğurt ve yeşillik tüketin

Kurban Bayramı sevdiklerimizle bir araya gelerek geleneklerimizi yaşadığımız anlamlı günlerden. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sanem Apa bayramı sağlıklı, keyifli geçirebilmek için bol et ve bol tatlı içeren sofralar konusunda uyarıyor.
Kronik hastalar dikkat!
 
Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp-damar, mide ve şeker (diyabet) hastalığı olanların Kurban Bayramı’nda beslenmelerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Kolesterol değerleri yüksek olan kişilerin sakatat tüketimlerinde ölçülü davranması hatta mümkünse hiç tüketmemeleri gerekir. 
 
Tatlıyla aranıza mesafe koyun
 
Bayramla birlikte hem et hem de tatlı tüketimlerini arttırmak yine başta sindirim problemleri olmak üzere vücuda zarar verebilir. Bu nedenle ölçülü beslenmeye dikkat etmek gerekir. Şeker yani diyabet hastalarının, kalp hastalarının, yaşlı bireylerin tüketimlerde daha dikkatli olması önemlidir. Bayramda tatlı tüketimi de artacağından şerbetli tatlılar yerine meyve salataları veya meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar tüketmek uygun olabilir. Öğünlerden sonra koyu içilen çay yerine zahter veya kekik çayı içmek sindirime destek olacağından tercih edilebilir.
 
Sindirim problemi yaşamamak için bol yeşillik 
 
Etin sindirimi diğer besinlere göre daha zordur. Yeni kesilmiş hayvan etleri sert olduğundan sindirim problemine daha fazla yol açabilir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin, kurban etlerini hemen tüketmeyip buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirerek yanına yine haşlama veya ızgara sebze veya salata ile tüketmeleri sağlıklarını korumak açısından daha doğru olur. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. 
 
Etleri küçük paketler halinde dondurarak saklayın
 
Etleri büyük parçalar halinde saklamak yerine birer yemeklik olacak şekilde, küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine koyup buzdolabının dondurucu kısmında depolayabilirsiniz. 
 
ÖNERİLERE KULAK VERİN
 
1)      Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin saklama, pişirme ve tüketme koşullarına dikkat etmek gerekir.  Kurban etinin ‘çiğ veya az pişmiş’ olarak tüketilmesi, önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. 
2)      Kurban etinin tüketilmesinden önce dikkat edilmesi gereken kesim yerinin uygun koşullarda olup olmadığıdır. Burada tüketicilerin dikkatli davranması sağlıklarının korunması açısından gerekir. 
3)      Et ile temas eden bıçak, satır gibi malzemeler temiz olmalıdır. 
4)      Kesimi yapan görevlinin elinde yara olmaması, kişisel hijyenlerinin de uygun olması gerekir. 
5)      Etler parçalandıktan sonra tüketilmeyecek olanlar dondurucuda saklanmalıdır.
6)      Uygun koşullarda saklanmayan ve pişirilmeyen etler Salmonelle, listeria M, E. Coli, C. Perfringens gibi bakterilerin yol açtığı zehirlenme biçimlerine yol açabilir.
7)      Dondurucudan çıkardığınız etleri çözündürdükten hemen sonra pişirmeli, yeniden dondurmamalısınız. 
8)      Çözdürmek istediğiniz eti, oda ısısında, kalorifer üstünde açıkta bırakarak değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. 
 
Buzdolabında bekleme süreleri:
 
Sakatat ve organ etleri: 1- 2 gün 
 
Kıyma: 1- 2 gün
 
Parça et (kuşbaşı vb): 2- 3 gün 
 
Derin dondurucuda: 6 ay- 12 ay 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim