• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Eti fazla kızartmak bunamaya neden oluyor

Eti fazla kızartmak bunamaya neden oluyor
ABD'de yapılan bir araştırma; kırmızı eti fırında, ızgarada veya tavada fazla kızartmanın bunama hastalığına yakalanma riskini artıran kimyasal maddeler ürettiğini ortaya koydu

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; şekerlerin proteinle etkileşimi sonucu oluşan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE), daha önce yapılan incelemelerde Tip 2 diyabet hastalığıyla bağlantılı olduğu ifade ediliyordu.

AGE ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir beslenme programı uygulanan farelerin beyninde protein seviyesinin tehlikeli oranda arttığı ve bilişsel işleve zarar verdiği görüldü.

Yaşları 60’ı geçkin bireylerde yapılan kısa dönem incelemede de kanda AGE ürünlerinin yüksek olması ve bilişsel işlevler arasında bir bağ olduğu görüldü.

Araştırma sonuçlarında şu ifadeler yer aldı: “Yaşla bağlantılı demans (bunama) yüksek oranda ileri glikasyon son ürünleriyle bağlantılı olabilir.”

Londra Üniversitesi Tıp Profesörü Derek Hill, sonuçların ‘ikna edici’ olduğunu belirtip kesin yanıtlar için araştırmalara devam edilmesi gerektiğini söyledi.


AGE (İLERİ GLİKASYON SON ÜRÜNLERİ) NEDİR?

Süt ve şeker ısıtılırsa, protein ve şeker molekülleri arasında fonksiyon sonucu kahverengi renk ve özel tat oluşur. Bu süreç luramelizasyon olarak tanımlanır. Vücudumuzda şeker, protein ve pek çok katalizatör var. Vücutta protein ve şeker arasındaki reaksiyonların en so­nunda AGE (ileri glikas­yon son ürünleri) olarak adlandırılan yapışkan tortular oluşur. Bu tortular, Afi Eler komşu protein iplikleri arasında anormal çapraz bağ­lar geliştirerek bu proteinleri daha az elastiki ve daha az esnek yaparak normal işlevlerini kısıtlarlar. Bu çapraz bağlar, göz merceklerinde proteinleri matlaştırıp katarakta neden olur­lar.

Yaşlı derinin kırışıp sarkmasından, damar sertleşmesin­den çapraz bağlı proteinler sorumlu olabilir. Beyindeki çapraz bağlı proteinler, Parkinson ve Alzheimer gibi sinir hasarına bağlı hastalıkların gelişmesine neden olabilirler. AGE’ler ve çapraz bağlı proteinler bağışıklık sistemiyle ilgili iltihap oluşturucu tepkiler başlatabilir, hücreleri çoğalmaya teşvik edebilir. Yaşlılık hastalıklarının çoğu, bu maddelerin giderek birikmesine ve vücut yapısının işlevlerinde yaptıkları değişikliklere bağla­nabilir.
Özellikle şeker hastalarında kan şekeri düzeyleri çok yüksektir. Bu nedenle diyabetlilerde katarakt, böbrek hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon ve bazı yaşlılık hastalıkları erken gelişmekte ve sık görülmektedir.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim