• BIST 9716.35
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Espiye Ziraat Odası Başkanı Uçar: "Trifonidis’in Fındık Manifestosu’na Kulak Verin"

Espiye Ziraat Odası Başkanı Uçar: "Trifonidis’in Fındık Manifestosu’na Kulak Verin"
Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, dünyada fındık üretiminin 800 bin ton civarında olduğunu belirterek, Türkiye'de fındığın sadece üretildiğini,...

Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, dünyada fındık üretiminin 800 bin ton civarında olduğunu belirterek, Türkiye'de fındığın sadece üretildiğini, katma değer oluşturulamadığını söyledi.

Dünyadaki fındık ihracatının yüzde 70'ini Türkiye'nin karşıladığını kaydeden Uçar, "Dünyada fındık üretimi yaklaşık 800 bin ton civarındadır. Bunun yüzde 91'i Avrupa ülkelerinde tüketilmekte, yüzde 80'i de çikolata sanayinde kullanılmaktadır" dedi.

"Özellikli ürünümüz üreticisini mutlu edip refah seviyede yaşamasını sağlayacakken akılcı olmayan fındık politikaları yüzünden zarar görmektedir" diyen Uçar, "1930'lu yıllardan bu yana gelen yanlış politikalar, aşırı destekler, kontrolsüz ekiliş, tüketim fazlası üretim, gerçek üreticisine zorluk yaşatır olmuştur. Üreticilerin ürününe sahip çıkması gereklidir. Özellikle Doğu Karadeniz gibi coğrafi şartların çok zor olduğu bir bölgede üreticinin ürettiği ürünün değerini ortaya koyması gerekmektedir. Biz fındık konusunda dünyada tekeliz. Bunun ayrıcalığını göstermek gereklidir. Üreticilerimizle birlikte yapmamız gereken; ihtiyacımız kadar satmamız, piyasaya fındığı azar azar vermemiz ve en büyük zararı veren emanete fındık verme işinde vazgeçmemiz gerekmektedir. Emanet fındık bizim kontrolümüz dışında satılır ve sadece piyasada fiyatı düşürür" dedi.

Üreticilerin kendi eksiklerine de bakması gerektiğini ifade eden Uçar, "Fındığı sadece üretiyoruz. Ürünümüzde katma değer oluşturamıyoruz. Fındık üretiminde tekeliz ama işleyen Avrupa. Butik üretimlerle üreticimiz teşvik edilmeli ve üründen katma değer sağlanmalıdır. Bunun yanında fındık fiyatı yükselir yükselmez Karadeniz'de farklı meslek sahibi olan herkes bir anda fındık tüccarına dönüşüyor. Fındığı bilmedikleri içinde hem kendilerini hem de üreticiyi zarara uğratıyorlar" ifadelerini kullandı.

Fındığın laneti olduğu görüşünü savunan Uçar, "1950'li yıllarda en büyük fındık tüccarı, fındıktan canı yanmış ve 2 kere iflasın eşiğinden dönmüş Rum asıllı Trifonidis'in "Fındık Manifestosu'na kulak verin diyorum. Ne diyordu Trifonidis; "fındık dinsizdir, fındık imansızdır, fındık nikahsızdır, fındık kitapsızdır, fındık namussuzdur, fındık işini iyi bilirim de yaparım diyen delidir, fındık işinin ilerisini görürüm de yaparım diyen zırdelidir, fındığı elinde tutup satmayacak olursan yanlış yapmış olursun, fındık paran kadar mal alırsan ve hesaplı gidersen zarar etmezsin, fındık hakkında konuşurken başkalarını dinle ama tatbik etme ve fındığın alış ve satışında fazla ısrar edersen, evvela malına sonra da canına mal olur" işte bunu artık iyice okuyup ona göre fındığın lanetini içimizde çözelim" diye konuştu.

Espiye Ziraat Odası Başkanı Uçar: "Trifonidis’in Fındık Manifestosu’na Kulak Verin"

Espiye Ziraat Odası Başkanı Uçar: "Trifonidis’in Fındık Manifestosu’na Kulak Verin"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim