• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

ESOGÜ’de ’Suriye Krizinin Türkiye’ye Olan Yansımaları’ Konferansı

ESOGÜ’de ’Suriye Krizinin Türkiye’ye Olan Yansımaları’ Konferansı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından "Suriye Krizi ve Türkiye'ye...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından "Suriye Krizi ve Türkiye'ye Olan Yansımaları" adlı bir konferans düzenlendi.

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve Yrd. Doç. Dr. Ali Onur Özçelik'in moderatörlüğün yaptığı konferansa, ESOGÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Çakmak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl ve ESOGÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Levent Baştürk'ün konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Cenap Çakmak, "Arap Baharı" sürecini "Suriye'de kriz nasıl başladı?', "Nasıl uluslararası bir hal aldı?', "Bu krizde aktör ve taraflar kimlerdir?" ve "Şu anda durum nasıl?" gibi başlıklar altında genel bir çerçevede ele aldı. Suriye Krizi'nin "Arap Baharı"nın etkisiyle ortaya çıkan daha fazla özgürlük ve demokrasi talepleri ile 2011 yılından itibaren başladığını belirten Prof. Dr. Cenap Çakmak, 2012 yılından sonra ise taleplerin değişmesinin iç savaşı tetiklediğini belirtti. Krizin üçüncü aşamasında karşımıza mezhep savaşının çıktığını belirten Prof. Dr. Cenap Çakmak, söz konusu mezhep savaşının ardından ise halen süren mülteci sorununun başladığını ifade etti.

Öğretim Görevlisi Levent Baştürk ise konuşmasında, Suriye'deki Sünni kesimin krizden önceki ve sonraki durumu hakkında bilgiler verdi. Kriz sonrasında gelişen durumun İran'ın sahneye çıkmasıyla farklı bir boyut kazandığını belirten Levent Baştürk, "Mezhep Savaşı" olarak adlandırılan bu krizin, İran ile Suudi Arabistan arasında bir vekalet savaşına dönüştüğünü ifade etti. Vekalet savaşında ise Türkiye dahil herkesin tuttuğu bir tarafın olduğunu belirten Baştürk, halk ayaklanması olarak başlayan Suriye İç Savaşı'nın Orta Doğu'da soğuk savaşın başlamasına neden olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Toğrul İsmayıl ise, "Suriye Rusya için ne anlama geliyor?', "Rusya bu durumla kendisini nasıl ilişkilendiriyor?', "Suriye'deki çıkar ve menfaatler Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerine nasıl yansıyor?" konu başlıkları çerçevesinde bir sunum yaptı. Rusya'nın Orta Doğu'da varlığını koruyabilmesi için Suriye'nin oldukça stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, Rusya'nın Orta Doğu politikasının enerji faktörü ve jeopolitik değişimlere bağlı olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Toğrul İsmayıl Rusya'nın Suriye'de sahneye çıkmasının bölgenin enerji kaynaklarından yararlanmak ve bu kaynakları kontrol altına almayı hedeflemenin yanı sıra, IŞİD'i kendi topraklarına karşı bir tehdit olarak görmesi ve yeni askeri teknolojileri denemek istemesi olduğunu ifade etti.

Konferans soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim