• BIST 9524.59
  • Altın 2506.507
  • Dolar 32.5875
  • Euro 34.5111
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Esnaf Ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı

Esnaf Ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı
Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, ülke tarihinde ilk defa "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi...

Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, ülke tarihinde ilk defa "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın yürürlüğe konulduğunu belirterek, "Özellikle faiz oranlarındaki ciddi düşüş, esnafımıza finansman imkanlarının daha kolay, daha ucuz bir şekilde sağlanmasının önünü açmıştır" dedi.

Seyhan Oteli'nde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, "Esnaf ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı. Toplantıda konuşan Altındal, esnaf ve sanatkarların toplum hayatının bir parçası, ülkenin iktisadi ve sosyal yapısının omurgası olduğunu belirterek, "Esnaf ve sanatlarımız, gelenekleriyle, ahlakıyla, disipliniyle en önemlisi de dayanışmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde ve ileri taşınmasında hayati bir rol oynamıştır" dedi.

Gerek ulusal, gerekse küresel boyutta yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmelerin, alışveriş kültürü ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşümlerin, esnaf ve sanatkarların varlığını sürdürebilmesini her geçen gün daha da güçleştirdiğini vurgulayan Altındal, "Esnaf ve sanatkarlarımızı, yaşanan bu süreçte yalnız bırakılmayacak kadar önemli görmekteyiz. "Güçlü esnaf, güçlü ekonominin teminatıdır" diyerek çalışmalarımıza odaklanıyor, bu kararlılıkla faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz" diye konuştu.

"ESNAFIN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ"

Genel Müdür Yardımcısı Altındal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü olarak, TESK çatısı altındaki; 13 mesleki federasyon, 82 esnaf ve sanatkarlar odaları birliği ve 3 bin 48 odanın işlemlerini yürüttüklerini ve ESBİS'e kayıtlı 1 milyon 604 bin esnaf ve sanatkara hitap ettiklerini söyledi. Altındal, "Bu çerçevede; toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkârlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüz kurulduğu ilk günden itibaren çeşitli proje ve mevzuat düzenleme çalışmaları yapmış ve yapmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Ülke tarihinde ilk defa "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi (3D) ve Eylem Planı'nın (ESDEP) yürürlüğe konulduğunu belirten Altındal, "Değişim, dönüşüm ve destek stratejisi ve eylem planıyla esnaf ve sanatkarların vizyonu oluşturulmuştur. Esnafımızın en önemli sıkıntılarından biri olan ucuz finansman imkanlarına ulaşma konusunda kolaylık sağlanmıştır. Özellikle faiz oranlarındaki ciddi düşüş, esnafımıza finansman imkanlarının daha kolay, daha ucuz bir şekilde sağlanmasının önünü açmıştır" dedi.

"ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK"

'4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nın ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, esnaf ve sanatların geniş katılımı ile Ankara'da gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrif ettiğini hatırlatan Altındal, şöyle devam etti:

"Mevzuat, "Mesleki Eğitim', "Kredi', "Finansman ve Teşvik', "Vergi ve Sosyal Güvenlik" ile "Yenilikçilik" konularında olmak üzere 5 ana ve 36 alt başlık altında önemli kararlar alınmıştır. İlgili başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz komisyon toplantıları ile alınan kararların esnaf ve sanatkar için kazanım olarak hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Şura'da alınan kararlar sonrasında yaptığımız çalışmalar ile esnaf ve sanatkarlarımız açısından olumlu gelişmeler olmuştur. Perakendecilik sektörü ve özellikle büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerine ilişkin düzenleyici mevzuatın bulunmaması nedeniyle esnaf ve sanatkarların mağduriyetlerinin giderilmesi için 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 29 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete" de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle esnaf ve sanatkarların oda ve sicil kayıtları sırasında ciddi sorunlar yaşamasına neden olan ustalık belgesi ve hafta tatili ruhsatına ilişkin sorunların çözümü sağlanmıştır. Şura kararları doğrultusunda; esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının hizmet kalitelerinin artırılması, kurumsal alt yapıları ile mali yapılarının güçlendirilmesi amacıyla, Genel Müdürlüğümüzce Esnaf ve Sanatkarlara sunulan hizmetlerin Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması Projesi (ESHEP) başlatılmıştır. Bu bağlamda birçok mevzuat ve uygulama 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda alınan kararlar doğrultusunda hayata geçirilmiştir."

"SEKTÖR ANALİZLERİ PROJESİ'Nİ BAŞLATTIK"

'Esnaf ve Sanatkarlar Sektör Analizleri Projesi'nin başlatıldığını hatırlatan Altındal, "Bakanlık olarak proje kapsamında, üniversiteler ile işbirliği içinde 3 yıllık bir zaman diliminde sayıları 1.5 milyonu aşan esnaf ve sanatkarlarımızın faaliyet gösterdiği sektörler bazında yurtiçi mevcut durum analizi ve yurtdışı iyi uygulama örneklerinin incelenmesi çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. "Ulaştırma Sektörü', "Gıda Sektörü', "Makine, Taşıtlar ve Madeni Eşya Sektörü" ve "Deri, Giyim ve Ayakkabı Sektörü" ile başlayan çalışmamız 3 yılın sonunda belirlenen 9 sektörü kapsayacak şekilde sonlandırılacaktır" ifadelerini kullandı.

Altındal, eğitim ve bilgilendirme projesinin ülke çapında olacağına dikkat çekerek, "Bu kapsamda, 84 adet esnaf ve sanatkar odasının meslek kuruluşu olarak 40 bin 4 esnaf ve sanatkara hizmet vermekte olduğu Adana ilimiz projemizin önemli duraklarından birini oluşturmaktadır. Ocak 2016 itibariyle Adana'da bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine (ESKKK) üye toplam esnaf ve sanatkar sayısı 20 bin 354 olup üyelerin yüzde 49.45'i kredi imkanlarından faydalanmıştır. Temenni ve hedefimiz bu oranın ideal noktaya gelmesi olup, Adana ilindeki her esnafımız için ihtiyaç duyduğu, günümüz piyasa şartlarında hak ettiği gibi varlığını sürdürmesine imkan sağlayacak uygun şartlardaki finansman imkanlarına ulaşmasına katkı sağlamaktır. Bu proje ile ziyaret edilen illerdeki esnaf ve sanatkarlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen konular hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar ile esnafımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"ESNAF VE SANATKARLARA DESTEKLER DEVAM ETMELİ"

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek ise esnaf ve sanatkarların en çok sorunla karşılaştığı konular arasında; uygun koşullu finansman imkanlarının yetersizliği, bazı mevzuatların düzenlemeleri, pazarlama bilgisi eksikliği, mesleki eğitim eksikliği, teknolojik bilgi eksikliği, planlama, vergi ve sosyal güvenlik uygulamaları, işyeri temini, ihracat yapamama, danışmanlık hizmetlerinin yetersizliği ile bürokratik işlemlerinin bulunduğunu söyledi. Esnaf ve sanatkarların yeni teknolojilerden faydalanması için yol gösterilmesi, ucuz kredi ve eğitim verilmesi gerektiğine dikkat çeken Sözütek, "Sanatkarlarımızın sayısı her geçen gün daha da azalıyor. Bakır işlemeciliği başta olmak üzere bir çok meslek dalındaki esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik destekler devam etmeli, ürettikleri turistik eşya olarak değerlendirilmemeli, teşvik edilmelidir" dedi.

Kayıt dışı işyeri ve istihdamın kayıt altına alınması konusunda verdikleri mücadelenin artarak devam ettiğinin altını çizen Sözütek, Suriye ve benzeri uyruklu kişilerin kentin kanayan yarası haline geldiğini, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere bölge ekonomisine kayıt dışı olarak büyük zarar verdiğini aktardı.

Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil ise esnaf ve sanatkarların sorunlarının çözümü noktasında genel müdürlükten somut sonuçlar beklediklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından KOSGEB Adana İl Müdürü Hüseyin Şen, Türkiye'de KOBİ'lerin durumu, KOSGEB desteklerinden yararlanma koşulları, KOSGEB veri tabanına kayıt, KOBİ'lere sağlanan teşvikler, destek programları, destek oran ve üst limitleri hakkında sunum yaptı. Halkbank Esnaf Bankacılığı Daire Başkanlığı Bölüm Müdürü Ferit Kömesli de Halkbank'ın 78 yıl önce esnaf ve sanatkarları destekleme amacıyla kurulduğuna ve bu misyon doğrultusunda kuruluşundan bu yana pek çok ilke imza attığını ifade etti.

Esnaf Ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı

Esnaf Ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı

Esnaf Ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim